Autor textu: TASR
06.03.2020

UVLF a Komora veterinárnych lekárov SR rokovali o študentských stážach

Aj o možnosti absolvovať u súkromných veterinárnych lekárov nepovinné stáže a praxe.

Foto: TASR

Košice 06.03.2020 (TASR)

Spolupráca Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie (UVLF) v Košiciach a Komory veterinárnych lekárov (KVL) SR bola témou štvrtkového výročného stretnutia vedenia týchto partnerských inštitúcií. Týkala sa predovšetkým zabezpečovania povinných stáží študentov, ale aj možnosti absolvovať u súkromných veterinárnych lekárov nepovinné stáže a praxe. TASR o tom informovala hovorkyňa UVLF Zuzana Bobriková.

      Podľa rektorky UVLF Jany Mojžišovej by mala byť prax študentov, ktorú absolvujú u súkromných veterinárnych lekárov, pre obe strany výhodná a prínosná.

Naším cieľom je, aby si študenti osvojili takzvané day one skills – zručnosti prvého dňa. Znamená to, že náš absolvent je od prvého dňa schopný plnohodnotne vykonávať svoju prácu. Študenti v pregraduálnom vzdelávaní musia na školiacom pracovisku získať všetky potrebné zručnosti, aby mohli bez problémov nastúpiť do praxe. Preto je dôležité, aby sme si navzájom vyjasnili detaily, ktoré s touto praktickou prípravou súvisia, a jasne stanovili, čo je úlohou školy a čo úlohou lekára poskytujúceho prax.

      Partnerské vzťahy podľa rektorky veľmi jasne deklarujú, že univerzita nie je odtrhnutá od praxe, ale presne vie, čo veterinárna prax vyžaduje a snaží sa na to pri príprave absolventov reagovať. "Tak je to aj v prípade nového študijného odboru kvalifikovaná veterinárna sestra/asistent, o príprave ktorého uvažujeme. Máme informácie o tom, že stredný zdravotný personál vo veterinárnych ambulanciách veľmi chýba a chceme na to zareagovať. Stojíme na začiatku, máme potvrdený spoločenský dopyt, aj na základe požiadaviek veterinárnych lekárov budeme kreovať bakalársky študijný program, pretože jeho absolventi nájdu uplatnenie," dodala Mojžišová.
​​​​​​​
      KVL SR si uvedomuje, že doterajšia kooperácia prináša prospech obidvom stranám, preto v nej chce pokračovať aj v takých konkrétnych témach, ako je vytvorenie jednotného manuálu pre školiace pracovisko, teda návodu, čo všetko musí študent počas praxe absolvovať. Spolupráca bude pokračovať aj v oblasti postgraduálneho vzdelávania či pri spoločnom postupe pri uznávaní získaného vzdelania žiadateľov mimo EÚ. "Sme veľmi radi, že môžeme prispievať k výchove veterinárnych lekárov. Košická univerzita je jediná, ktorá ich na Slovensku pripravuje, a pre väčšinu našich členov – súkromných veterinárnych lekárov – je to ich alma mater," konštatovala prezidentka komory Silvia Štefáková.

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]