Autor textu: Katarína Winklerová
09.03.2020

Koronavírus na Záhorí

Krízový štáb mesta Malacky prijal opatrenia

Foto: FB malacky.sk

Bratislava 09.03.2020 (Skolske.sk)

Prvý nakazený pacient je muž, ktorý pochádza z obce Kostolište, neďaleko mesta Malacky. U manželky nakazeného sa vírus potvrdil tiež. Tá pracovala v mestskej organizácii - v Mestskom centre sociálnych služieb v Malackách na pozícii vedúcej opatrovateľskej služby. 

Primátor mesta - Juraj Říha sa spolu s krízovým štábom mesta Malacky na zasadnutí dohodli na niekoľkých opatreniach. Mestské centrum sociálnych služieb, v ktorom nakazená žena pracovala, sa okamžite pre verejnosť uzavrelo. Zároveň tiež pozastavili prevádzku kuchyne, ktorá zabezpečovala pre ľudí stravu. Náhradné riešenie zabezpečenia stravy zadovážia pre ľudí, ktorí sú na túto službu odkázaní a nemajú inú možnosť stravovania sa. 

Mestské centrum sociálnych služieb bolo dôkladne vydezinfikované dostupnými prostriedkami. Tým sa minimalizovalo riziko prenosu.  Primátor ďalej dokladá, že krízový štáb mesta Malacky nariadil všetkým krízovým a mestským organizáciám zrušiť akékoľvek hromadné, kultúrne, športové, či sociálne podujatia na území mesta. Ďalej nariaďuje vykonávať pravidelnú dezinfekciu priestorov.

Obmedzenia sa dotknú aj činnosti seniorských klubov v Malackách, ktorých je viac ako šesť. Plánovali sa vyročné schôdze a podujatia k príležitosti Medzinárodného dňa žien. Seniorským klubom sa kvôli situácii odporúča, aby plánované akcie zrušili. 

Z dôvodu prevencie mesto prerušuje prevádzku školských aj mimoškolských zariadení na jeho území po dobu jedného týždňa. Ide o základné školy, centrum voľného času, materské školy, základnú umeleckú školu aj stredné školy - Gymnázium Malacky a Cirkevná škola Malacky.

Verejnosti sa odporúča vyhýbať sa hromadným spoločenským podujatiam, obmedziť kontakt s úradmi a využívať radšej písomnú formu komunikácie. 

​​​​​​​Primátor však dodáva, že Záhoráci majú tuhý koreň a verí, že situáciu zvládnu. Vyzýva verejnosť, aby nepodliehala panike. 

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]