Autor textu: TASR
09.03.2020

Prehľad noviniek na slovenskom knižnom trhu

Čitateľ si má opäť z čoho vyberať.

Foto: TASR

Bratislava 09.03.2020 (Skolske.sk)

Nové tituly z oblasti historického a spoločenského románu, rodinnej ságy či literatúry faktu pribudli v uplynulom týždni na pultoch slovenských knižných obchodov. Čitateľ si má opäť z čoho vyberať.

      Kacír Michelangelo je názov historického románu o géniovi renesancie z pera talianskeho autora Mattea Strukula. Čitateľ v ňom sleduje príbeh jedného z najgeniálnejších umelcov všetkých čias. Michelangelo má 67 rokov a musí dokončiť náhrobok pápeža Júliusa II. Umelec sa však ocitol v hľadáčiku inkvizície, jeho priateľstvo s krásnou Vittoriou Colonnou neušlo pozornosti. Tú ženu dal sledovať hlavný inkvizítor, aby odhalil miesto, kde sa stretáva sekta Spirituáli, ktorá hlása návrat ku kresťanskej čistote v meste, kde je predávanie odpustkov na dennom poriadku.

      Američanka Virginia Andrews je autorkou románu Budú aj tŕne. V tretej časti päťdielneho románu sa čitatelia stretávajú s hlavnými predstaviteľmi, súrodencami Cathy a Chrisom, ktorí taja svoje príbuzenstvo, aby spolu mohli žiť v partnerskom zväzku. Celý príbeh je vyrozprávaný Cathinými synmi, nevlastnými bratmi, štrnásťročným Jorym a deväťročným Bartom Shaffieldovými. Veselý a dobrosrdečný Jory sa pripravuje na dráhu tanečníka, zatiaľ čo problematický a neobratný Bart žije vo svojom vlastnom svete fantazijných predstáv. Zdanlivo pokojný život nevšednej rodiny naruší príchod nových susedov. Keď vedľajší dom obsadí bohatá stará pani so svojím komorníkom, osamelý Bart v nich nájde svojich jediných priateľov. Zhubný vplyv tajomných neznámych však nenechá na seba dlho čakať, a proti vôli Cathy a Chrisa sa pomaly začína rozmotávať spletité klbko strašných rodinných tajomstiev. 

      Cilkina cesta je názov príbehu z pera austrálskej spisovateľky Heather Morrisovej, autorky bestselleru Tetovač z Auschwitzu, ktorá považuje Slovensko za svoj druhý domov. Rodák z Krompách prežil Auschwitz tak, že sa stal tetovačom, ktorý na predlaktia väzňov tetoval čísla. V knihe Tetovač z Auschwitzu sa objavuje ešte jedna zaujímavá postava, Cilka Kleinová z Košíc. Mala len šestnásť rokov, keď ju deportovali do koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau. Tam si ju vyhliadol veliteľ Schwarzhuber a násilne ju oddelil od ostatných väzenkýň. Cilka rýchlo pochopila, že moc, hoci nechcená, znamená šancu prežiť. Za to, že spala s nepriateľom, ju obvinili z kolaborácie. Po vojne Cilku odsúdili na pätnásť rokov nútených prác v gulagu. Na Sibíri čelí novým hrôzam vrátane neželanej pozornosti dozorcov. Vďaka priazni istej lekárky dostane príležitosť starať sa o chorých. Napriek útrapám však stále nachádza dosť síl na prežitie a napokon aj na lásku.

      Obhliadka bytu je názov spoločenského románu švédskeho autora Fredrika Backmana. Pri obhliadke bytu sa nešikovný a neúspešný bankový lupič zamkne s premotivovanou realitnou maklérkou, s dvoma notorickými obdivovateľmi Ikey, s nepríjemnou multimilionárkou, so smutnou starou dámou, so ženou vo vysokom štádiu tehotenstva, s neznesiteľným starým dudrošom, s králičou hlavou. Neuveriteľne bláznivá tragikomická rukojemnícka dráma je na svete, lupič sa nakoniec vzdá a rukojemníkov prepustí, ale keď do bytu vtrhnú policajti, nájdu ho prázdny. Pri následných svojských výsluchoch svedkov spoznávame ich pozoruhodné verzie a názory na to, čo sa v skutočnosti stalo.

      V novom vydaní vychádza novela Malý princ od Antoina de Saint-Exupéryho. V príbehu o malom chlapčati, ktoré opustí svoju krásnu, ale pyšnú ružu, aby preskúmalo ostatné časti vesmíru, stretáva čitateľ postavy, ktoré sú metaforou skutočného sveta. Malý princ je jedinečný a dojímavý príbeh, ktorý podnecuje nielen detskú predstavivosť, ale aj filozofické úvahy dospelých. Rozsahom síce útle, ale humánnym posolstvom rozsiahle dielo možno čítať ako rozprávku či alegóriu, alebo symbolický existenciálny román. Dielo si vďaka svojmu optimizmu získalo priazeň čitateľov po celom svete, v roku 2015 bolo sfilmované a radí sa aj medzi 50 najpredávanejších kníh na svete.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]