Autor textu: TASR
09.03.2020

Bratislava: Školy a škôlky zatvoria

Koronavírus potvrdili u ďalších dvoch osôb.

Foto: text

Bratislava 09.03.2020 (Skolske.sk)

Základné, umelecké i materské školy, ale aj centrá voľného času v zriaďovateľskej pôsobnosti hlavného mesta SR a mestských častí Bratislavy ostanú od utorka (10. 3.) do konca týždňa zatvorené. O preventívnom opatrení v dôsledku rizika prenosu nového koronavírusu to po pondelkovom stretnutí so starostami mestských častí hlavného mesta uviedol primátor Bratislavy Matúš Vallo.

      Opatrenie vyplynulo aj z pondelkového oznámenia starostu Ružinova Martina Chrena, ktorý zverejnil na sociálnej sieti status, že u jednej z učiteliek materskej školy na Palkovičovej ulici bol ráno potvrdený nový koronavírus a nie je možné vylúčiť, že neprišlo k infikovaniu ďalších osôb. Vallo na pondelkovom brífingu zároveň oznámil, že ďalšou pozitívne testovanou je aj jedna vodička električky Dopravného podniku Bratislava (DPB). "Všetci kolegovia, s ktorými prišla do kontaktu, sú v karanténe, vozidlá boli vydezinfikované," zdôraznil Vallo.

      Oznámil, že k už prijatým opatreniam na úrovni štátu i mesta sa pripájajú ďalšie. "Dezinfikujeme všetky vozidlá MHD, od pondelka sú zatvorené naše kultúrne inštitúciu – Galéria i Múzeum mesta Bratislavy, Mestská knižnica v Bratislave, rovnako tak bratislavská zoologická záhrada i športoviská, o ktoré sa stará Správa telovýchovných a rekreačných zariadení (STaRZ), vrátane zimného štadióna," dodal.

      Poukázal na to, že opatrenia sa vzhľadom na malý počet potvrdení nákazy môžu javiť ako drastické. "Musíme však k tomu pristupovať zodpovedne. Aj podľa skúseností zo zahraničia je pravdepodobné, že počet prípadov bude rásť, musíme preto urobiť maximum na minimalizáciu šírenia nákazy," argumentoval.     


​​​​​​​Mesto sa pri prijatých krokoch zameralo podľa jeho slov i na ochranu seniorov, odolnosť kľúčových služieb a infraštruktúru a koordináciu medzi hlavným mestom a mestskými časťami. Obyvateľov hlavného mesta vyzval na zvýšené dodržiavanie hygienických opatrení, taktiež zvýšenú pozornosť a starostlivosť o zdravotný stav. Zdôraznil, že v súčasnej situácii je potrebné zodpovedné konanie každého jednotlivca. "Ak dnes deti nejdú do škôl, neznamená to, že majú ísť do obchodných centier a do fitka," upozornil.

      Starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová informovala o tom, že už v nedeľu (8. 3.) pristúpila samospráva k dočasnému uzavretiu základnej školy na Hlbokej ulici. "Bol potvrdený kontakt s osobou infikovanou novým koronavírusom," objasnila Aufrichtová. "V utorok sa k tomu pridajú ďalšie školy a škôlky v zriaďovateľskej pôsobnosti," dodala.

      Starostovia rovnako apelovali na ďalších zriaďovateľov a požiadali ich o realizáciu preventívnych opatrení, to isté adresovali i smerom k organizátorom kultúrnych a spoločenských podujatí v hlavnom meste. "V tomto prípade by malo prísť plošné rozhodnutie z úrovne štátu," naznačili.

      Predstavitelia Bratislavy pripomenuli, že všetky informácie vrátane odporúčaní týkajúcich sa situácie v hlavnom meste možno nájsť na stránke www.zvladneme.to.

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]