Autor textu: TASR
09.03.2020

Hrozba koronavírusu ovplyvnila výučbu na TUKE, UPJŠ a UVLF

Krízové štáby univerzít v snahe predísť šíreniu  koronavírusu prijali opatrenia.

Foto: text

Košice 09.03.2020 (TASR)

Prezenčnú výučbu dočasne prerušili Technická univerzita (TUKE) v Košiciach a Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie (UVLF) v Košiciach. Univerzita Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach mení prezenčnú formu výučby na dištančnú. V pondelok o tom rozhodli krízové štáby týchto univerzít v snahe predísť šíreniu nového koronavírusu.

      TUKE prerušila prezenčnú výučbu na dva týždne, a to od pondelka do soboty 21. marca. „Pedagogický proces bude prebiehať formou samoštúdia, dištančnou alebo inou vhodnou metódou. Podrobnosti stanovia prorektor pre vzdelávanie, dekanka a dekani fakúlt, vedúci celouniverzitných pracovísk a nimi poverené osoby,“ uvádza na svojej webovej stránke. Ako pre TASR spresnil kancelár TUKE Adrián Harčár, rušia sa všetky akcie na univerzite, služobné zahraničné aj vnútroštátne cesty. „Čo sa týka študentov na internátoch, tým slovenským odporúčame ísť počas uvedenej doby domov a zahraničným odporúčame, aby nevycestovali nikde, ale zostali v nejakej svojej vnútornej karanténe na internáte,“ dodal.

      UVLF v Košiciach pozastavuje od utorka (10. 3.)  prezenčné štúdium do piatka (13. 3.), koncom týždňa rozhodne o ďalších opatreniach podľa vývoja nákazovej situácie. Pedagogický proces bude prebiehať formou samoštúdia podľa sylabov a odporúčanej literatúry v danom týždni. „Zastavujú sa všetky exkurzie a výjazdy mimo univerzity. Škola ruší aj všetky plánované odborné, spoločenské, kultúrne, športové a klubové podujatia vrátane študentských podujatí,“ uviedla pre TASR hovorkyňa univerzity Zuzana Bobriková. Podľa rektorky Jany Mojžišovej ide o závažný zásah do organizácie semestra, keďže študenti univerzity musia absolvovať veľké množstvo praktickej výučby a klinických cvičení.

      Ako pre TASR povedal hovorca UPJŠ Tomáš Zavatčan, výučbu neprerušujú, ale menia na dištančnú. „Výučba bude prebiehať elektronickou formou,“ spresnil s tým, že študenti budú takto dostávať zadania a následne ich elektronicky budú podávať svojim pedagógom. Takéto opatrenie vstúpi do platnosti od utorka (10. 3.) a trvať má do nedele 22. marca.
​​​​​​​
      Dekan Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach Daniel Pella od pondelka  zároveň nariadil zrušenie takzvanej kontaktnej výučby študentov vo všetkých zdravotníckych zariadeniach. „To znamená zákaz praktických cvičení v lôžkových nemocničných zariadeniach aj ambulanciách. Praktická výučba je aktuálne realizovaná náhradným spôsobom, dominantne formou samoštúdia,“ vysvetlila hovorkyňa fakulty Jaroslava Oravcová.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]