Autor textu: TASR
18.03.2020

KSK: Do šitia rúšok sa zapojili aj školy a zariadenia sociálnych služieb

Nedostatkové sú najmä gumičky, ale aj látky.

Foto: Nedostatok ochranných rúšok pre obyvateľov vyriešili aj v obci Malá Tŕňa v okrese Trebišov vlastnými silami.

Košice 18.03.2020 (Skolske.sk)

Košický samosprávny kraj (KSK) sa snaží zabezpečiť ochranné rúška pre obyvateľov aj svojpomocne. Šiť ich začali napríklad zamestnanci krajských stredných škôl, ktorí vyučujú odborné predmety, ako je výroba konfekcie. Do iniciatívy v súvislosti s hrozbou novým koronavírusom sa zapojili taktiež krajské zariadenia sociálnych služieb. Informoval o tom v stredu Úrad KSK.

      Využijúc prerušené vyučovanie so šitím rúšok začalo už v pondelok (16. 3.) 20 majsteriek odbornej výchovy Strednej odbornej školy (SOŠ) technickej na Kukučínovej ulici v Košiciach. "Keďže pedagogickí zamestnanci majú najbližšie dva týždne nariadenú prácu z domu, rozhodli sme sa, že počas núdzového stavu pomôžeme, ako vieme. Rúška šijeme pre našich zamestnancov, pre ľudí v domovoch sociálnych služieb a obyvateľov okolitých obcí. Dokopy vieme vyrobiť aj 300 denne," povedal riaditeľ školy Ján Pituch.

      Iniciatívne sa zapojili aj ďalšie stredné školy. Doma šijú krajčírky zo SOŠ na Markušovskej ceste v Spišskej Novej Vsi, Spojenej školy v Dobšinej a Spojenej školy v Sečovciach. Za týždeň zhotovia 1000 rúšok. Na šijacích strojoch sa pracuje aj v štyroch domovoch sociálnych služieb, a to v Rožňave, Rakovci nad Ondavou, Rožňave a  Šemši. Ich klienti dokážu zabezpečiť týždenne viac než 1500 rúšok. Okrem toho viaceré školy distribuujú rúška aj pre obce.

      "V týchto dňoch je obzvlášť dôležité, aby sme všetci držali spolu a navzájom si boli nápomocní. Preto veľmi chválim iniciatívu našich škôl a sociálnych zariadení, ktorí pomáhajú so šitím ochranných pomôcok. Vďaka ich aktivite môžeme v kraji rozdať seniorom a ďalším, ktorí to potrebujú, dokopy až 4000 rúšok týždenne," uviedol predseda KSK Rastislav Trnka.
​​​​​​​
      Ďalších dobrovoľníkov na šitie rúšok hľadá Dobrovoľnícke centrum Košického kraja. Ochranné pomôcky na prekrytie tváre šijú najmä pre seniorov a terénnych pracovníkov. Každý, kto sa chce zapojiť do tejto iniciatívy, môže kontaktovať dobrovoľníkov na mailovej adrese [email protected]. Pomôcť môžu aj občania, ktorí nevedia šiť, a to tak, že dobrovoľníckemu centru, školám alebo sociálnym zariadeniam prispejú materiálom. Nedostatkové sú najmä gumičky, ale aj látky.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]