Autor textu: TASR/Školské.sk
27.03.2020

Učíme sa doma: Shakespeare

Bol Homérom, teda otcom dramatických básnikov

Foto: TASR/Školské.sk

 Stratford-upon-Avon/Bratislava 15.03.2020 (TASR)

Anglický  básnik, dramatik a herec William  Shakespeare patrí k najvýznamnejším a najslávnejším osobnostiam literárnych dejín. Deň jeho úmrtia je zároveň dňom, kedy pred 452 rokmi prišiel na svet.

      Svetová dramatická tvorba zrejme nepozná autora, ktorý by sa filozofickou hĺbkou svojho diela, znalosťou ľudí a ich životných osudov vyrovnal Williamovi Shakespearovi. Jeho básne a divadelné hry obsahujú toľko bohatstva, že v nich každá generácia nachádza nový význam. K Shakespearovým vrcholným dielam, ktoré dodnes patria ku klenotom repertoáru divadelných scén, patria tragédie Rómeo a Júlia, Macbeth, Hamlet, Kráľ Lear alebo Othello.

      Mnohé informácie a fakty o živote "najväčšieho dramatika všetkých čias" sú zahalené rúškom tajomstva, existujú dokonca dohady, že vôbec neexistoval. Podľa všeobecne uznávaného životopisu sa William Shakespeare narodil 23. apríla 1564 v Stratford-upon-Avon v Anglicku počas vlády kráľovnej Alžbety I. (1533-1603), v období rozkvetu umenia označovanom ako alžbetínska renesancia. Ako syn dobre situovaného a váženého mešťana študoval na gymnáziu, kde sa údajne učil aj latinčinu a gréčtinu, z čoho by vychádzala jeho dobrá znalosť antických hier. Vo veku 18 rokov sa oženil s farmárskou dcérou Anne Hathawayovou, s ktorou mal štyri deti, jediný syn však v mladom veku zomrel. Nie je známe, kedy a prečo sa Shakespeare rozhodol opustiť svoje rodisko, ani čo bolo impulzom k jeho londýnskej kariére herca a dramatika. Po príchode do Londýna sa stal členom známej divadelnej skupiny a po menej úspešných hereckých pokusoch vynikol ako tvorca dramatických textov. Počas dvadsaťročného pôsobenia v Londýne napísal väčšinu svojich majstrovských diel, stal sa najuznávanejším spisovateľom svojej doby a spolumajiteľom popredného divadla Globe (The Globe Theatre). V roku 1613 však divadlo Globe tešiace sa mimoriadnej kráľovskej priazni vyhorelo a Shakespeare sa vrátil do rodného mesta, kde prežil posledné roky svojho života.

      Zomrel v deň svojich narodenín, 23. apríla 1616 vo veku 52 rokov. Pochovaný je v miestnom kostole Holy Trinity, kde bol údajne 26. apríla 1564 aj pokrstený.

      William Shakespeare bol svedkom konca stredoveku a začiatku renesancie, ktoré sa vyznačovali búrlivým individualizmom. Vo svojej tvorbe sa vrátil k skutočnému, reálnemu životu a poukázal na dôležitosť harmónie medzi citom a rozumom, medzi človekom a prírodou. Hrdinami jeho diel sú silné, odvážne, mierne egoistické a v čase sa vyvíjajúce osobnosti búriace sa proti spoločenským konvenciám. Shakespearovi pripisovaná tvorba je veľmi rozsiahla, obsahuje poéziu, tragédie, komédie, tragikomédie, historické hry, poémy i sonety.

      K jeho najtemnejším dielam patria vášnivé drámy Hamlet, Othello, Kráľ Lear, Macbeth alebo Antonius a Kleopatra. Z komédií treba spomenúť Veselé panie windsorské, Sen noci svätojánskej, Kupec benátsky alebo Skrotenie zlej ženy. Jedným z najznámejších nesmrteľných príbehov Williama Shakespeara je bezpochyby ľúbostná tragédia Rómeo a Júlia. Celá hra je postavená na pôsobivom kontrastnom kompozičnom princípe, čo autor zdôrazňuje striedaním vznešeného milostného verša a jednoduchšej prózy.
​​​​​​​
      Hlboké myšlienky velikána svetovej literatúry sa nám prostredníctvom vydaných adaptácií jeho diel a divadelných inscenácií pripomínajú dodnes. Sú to však skutočne jeho slová? Napriek mnohým teóriám, pochybnostiam a chýbajúcim informáciám z jeho života však väčšina ľudí verí, že William Shakespeare skutočne žil a bol pravým autorom svojich svetoznámych diel.

      Zdroje: http://www.cesky-jazyk.cz/, http://svet-literatury.wz.cz/

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]