Autor textu: TASR
19.03.2020

Dobrovoľníci z lekárskej fakulty UK pomáhajú v boji s novým koronavírusom

Okrem študentov sú pripravení ponúknuť svoju odbornú pomoc aj asistenti a vedci.

Foto: LF UK

Bratislava 19.03.2020 (TASR)

Svoju pomoc v boji s novým koronavírusom ponúkli aj študenti Lekárskej fakulty Univerzity Komenského (LF UK) v Bratislave a Jesseniovej lekárskej fakulty UK v Martine. Spomedzi medikov sa prihlásilo 230 dobrovoľníkov, pričom niektorí už pomáhajú na infolinkách v call centrách. TASR o tom informovala hovorkyňa UK Lenka Miller.

      V prípade potreby sú všetci pripravení po rokovaní so zdravotníckymi zariadeniami a po vyškolení a vybavení ochrannými pomôckami pomáhať aj v iných medicínskych oblastiach. Okrem študentov sú pripravení ponúknuť svoju odbornú pomoc aj asistenti a vedci LF UK. "Napríklad v laboratóriách alebo pri iných odborných činnostiach, kde môžu prispieť svojím vysoko odborným vedomostným potenciálom k riešeniu nesmierne náročnej situácie," uviedla Miriam Žiaková z LF UK.

      "Bratislavská lekárska fakulta pracuje na spustení laboratórnej diagnostiky infekcie spôsobenej novým koronavírusom metodikou PCR vo Vedeckom parku UK. Týmto spôsobom chce prispieť k diagnostike vzoriek z Univerzitnej nemocnice Bratislava," uviedla Miller. V súčasnosti diagnostiku v Bratislave vykonáva podľa jej slov len Národné referenčné centrum pre chrípku na Úrade verejného zdravotníctva SR.

      "Koordinujeme aj aktivity ďalších slovenských študentov, ktorí študujú v zahraničí a teraz sú doma na Slovensku a chcú pomáhať. Desiatky pedagógov z našich dvoch lekárskych fakúlt – Lekárska fakulta UK v Bratislave a Jesseniova lekárska fakulta UK v Martine – sa dobrovoľne hlásia pomáhať pri diagnostike," priblížila Miller. Pedagógovia, ktorí sú laboratórne zdatní a aktuálne nerobia klinickú prax, sú v prípade potreby ochotní doučiť sa potrebné znalosti a pomáhať.
​​​​​​​
Slovenský spolok študentov farmácie z Farmaceutickej fakulty UK podáva pomocnú ruku lekárňam a organizuje študentov – dobrovoľníkov, ktorí pomáhajú pri príprave a výdaji liekov, v sklade či pri sanitácii.  

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]