Autor textu: TASR
23.03.2020

Na linke pomoci deti aktuálne hľadajú najmä nápady, ako tráviť čas

LDI prevádzkuje linku pomoci pre deti a mládež aj ďalšie poradenské linky.

Foto: LDI

Bratislava 23.03.2020 (Skolske.sk)

V týchto dňoch čoraz viac detí telefonuje na linku pomoci pre deti a mládež na čísle 116 111. Hlavnou témou hovorov je nový koronavírus, no deti a mladí ľudia čoraz častejšie hľadajú aj rady, ako tráviť čas doma.

      "Stále viac sa v spoločnosti hovorí o tom, aby si rodičia našli na deti viac času, aby sa im viac aktívne venovali, rozprávali sa s nimi a počúvali ich. Tieto odporúčania odborníkov pracujúcich s deťmi sú v časoch, ktoré prežívame, ešte aktuálnejšie," uviedla koordinátorka dištančného poradenstva neziskovej organizácie Linka detskej istoty (LDI) Tatiana Ivanič Rybanská. LDI prevádzkuje linku pomoci pre deti a mládež aj ďalšie poradenské linky. "Z dôvodu karantény na ochranu pred šírením nového koronavírusu sme sa všetci ocitli v situácii, že sme spolu doma a máme veľa voľného času," hovorí.

      Kým niektoré deti si dokážu aj počas takéto voľna nájsť aktivity, u iných ich nedostatok môže spôsobiť nudu, apatiu, smútok, depresiu alebo, naopak, zvýšiť nepokoj, podráždenosť, hnev či spôsobiť iné psychické problémy.

Tiež hodiny strávené pri počítači, s mobilom v ruke alebo pri hracej konzole rodičov síce zdanlivo odbremenia, ale na zdraví deťom nepridajú. Aj preto je dôležité, aby sa rodičia nespoliehali na to, že sa deti doma 'nejako samy zabavia', ale naopak - aby im pomohli denné aktivity naplánovať, zorganizovať a aby aspoň časť dňa strávili doma spoločne.

Priblížila Ivanič Rybanská.

      Poradkyne na linke zozbierali pre deti tipy na aktivity, ktoré môžu doma robiť. Patria medzi ne napríklad hranie spoločenských hier s celou rodinou, spoločné pozeranie filmov či príprava jedla. Tiež tancovanie, stavanie bunkrov z nábytku, výroba veľkonočnej výzdoby a pohľadníc či vtáčích búdok.
​​​​​​​
      "Každý deň niekoho pochváľme, povedzme niekomu niečo milé. Volajme častejšie starým rodičom, zaujímajme sa, čo robia a ako žijú v tomto období. Potešme ich rozhovorom s nami," navrhujú poradkyne LDI. Tiež je podľa nich dobré ozvať sa kamarátom a spolužiakom. Zoznam 100 nápadov na využitie voľného času prináša Linka detskej istoty na svojej webovej stránke.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]