Autor textu: Mária Tarišková
23.03.2020

Ako sa zabaviť počas karantény? Máme tipy pre malých aj veľkých

Väčšina obyvateľov Slovenska sa nachádza v dobrovoľnej domácej karanténe, aby predišla nákaze a šíreniu vírusu COVID-19.

Foto: Piatnik

Bratislava 23.03.2020 (Skolske.sk/OTS)

Školy sa zatvorili a kto môže, pracuje z domu v zmysle #ostavamdoma . Ako zmysluplne tráviť čas doma a predísť domácej ponorkovej chorobe? Pripravili sme pre vás niekoľko tipov, ako môžete tieto mimoriadne dni voľna prežiť v dobrom fyzickom, ale aj psychickom zdraví a dokonca si utužiť rodinné vzťahy.

Deti už majú hotové domáce úlohy? A vy ste už všetko doma upratali a opravili?
Vďaka technológiám a internetu sa môžu deti vzdelávať aj doma. No poobede sa začnú nudiť, tie menšie už zrána. Vy dokončíte pracovné povinnosti a čo teraz? Doprajte si prechádzku. Pohyb v prírode sa odporúča za podmienok, ak je tam nízka koncentrácia ľudí a určite treba udržiavať odstup. Vezmite von aj svojho psíka a spoločne si prevetrajte hlavy.

Tipy na hry, ak vás už nebaví televízia, mobil a ani sociálne siete
Hranie spoločenských hier je skvelá rodinná aktivita, ktorá členov rodiny nielen zabaví. Spoločne strávené chvíle sú pre deti veľmi dôležité. Navyše, ten, kto sa hrá, ten nehnevá!
Situácia vo svete je veľmi vážna, no zábava a humor vám pomôžu zbaviť sa stresu a nepríjemných pocitov. Skúste zatočiť s baktériami a vírusmi počas hrania hry Bacteria hysteria od výrobcu spoločenských hier Piatnik. V laboratóriu panuje čulý ruch. Kto sa najrýchlejšie dokáže zbaviť najrôznejších bacilov, zvíťazí. Ručíme, že sa určite zasmejete. A nezabúdajte:#ruskoniejehanba.
Hry môžu rozšíriť slovnú zásobu, či schopnosť pohotovo reagovať a premýšľať. Takáto je aj napríklad najobľúbenejšia hra v Európe - hra Activity. Zahŕňa kreslenie, vyjadrovanie, popis zadaných pojmov a taktiež vyjadrenie pomocou pantomímy. Spoluhráči majú za úlohu popisovaný pojem vždy uhádnuť. Sú limitovaní časom, ktorý merajú presýpacie hodiny. „Activity je fenomén, ktorý len tak ľahko neomrzí. Ak už máte po stej hre pocit, že všetky kartičky dôverne poznáte, môžete si dokúpiť jej rozšírenie, či špeciálnu edíciu,“ vysvetľuje Jana Karásková zo spoločnosti Piatnik, ktorá je tvorcom tejto svetovo známej hry.

Nachádzanie nových schopností
Výhodou náučných hier je, že hráči nie sú nútení memorovať a učiť sa nasilu. Všetko sa deje prostredníctvom zábavy a dieťa si ani neuvedomí, že práve strávilo niekoľko hodín získavaním nových vedomostí. Strategické myslenie, rozvíjanie logického myslenia a zároveň ponáranie sa do iných svetov dokáže pobaviť celú rodinu. Do farebného sveta korenín a historického obchodovania vás zavedie strategická trilógia Century.
„V hre Cink Extreme! deti trénujú rýchlosť, pohotovosť a postreh, no všetko s množstvom zábavy. Hra je založená na jednoduchých princípoch s peknými ilustráciami,“ dopĺňa Štěpánka Zoubková z Piatnika.

Večer pred televízorom alebo počítačom môžete vymeniť za najlepšiu rodinnú hračku roka 2019 Honeycombs. Táto hra zároveň získala odporúčanie od prestížnej spoločnosti American Mensa. Cieľom hry je poskladať čo najviac doštičiek k sebe tak, aby sa symboly na oboch stranách zhodovali.
Ak hľadáte niečo akčnejšie, predstavte si, že v rukách máte bombu, ktorá môže každú chvíľu vybuchnúť! Aby ste sa jej zbavili, musíte vymyslieť slovo presne podľa inštrukcií. Ak uspejete, môžete bombu hodiť ďalšiemu hráčovi. Ak nie, BUM! Toto sú pravidlá hry Tik Tak Bum. Samozrejme, že bomba nie je skutočná, naozajstná ale bude zábava, ktorú si počas hry užijete.

V prípade, že máte doma malých vynálezcov, siahnite po experimentálnych sadách od Piatnika. Spoznajte prírodné zákony alebo sa vydajte na výpravu do sveta chémie. Objavujte úžasné kryštály, ale aj prekvapivé vlastnosti magnetov. Zvedavým chlapcom môžete pomocou týchto sád ukázať aj svet elektroniky. Uvidíte, ako rýchlo si obľúbia predmety ako fyzika alebo chémia.

Myslíme aj na starších
So staršími deťmi si môžete zahrať náročnejšiu hru Rummikub. Je veľmi podobná americkému žolíkovi, no namiesto kariet sa hrá s kameňmi, na ktorých sú znázornené čísla. Cieľom je vyskladať kamene do postupných radov alebo skupín. Položíte ju na stôl a pravidlá sú vám jasné do piatich minút. Kto myslí logicky, vyhráva! Nie nadarmo si ju obľúbili herečky Rebel Wilson, Elisabeth Hurley alebo speváčka Barbra Streissand.
Počas dlhých dní v karanténe by sme nemali zabúdať ani na našich seniorov. Zaneste im s nákupom aj spoločenskú hru. Správny výber ulahodí každej vekovej kategórii. Tréning intelektu a psychickej sviežosti seniorom zabezpečia karty na mariáš, kanastu, či puzzle s umeleckými motívmi, dôchodkyne sa rady ponoria do sveta mágie a obľúbia si vykladacie tarotové karty. Iste sa potešia aj luxusnému baleniu žolíkových kariet s motívom obrázkov Alfonsa Muchu. Matematické schopnosti si seniori precvičia pri spomínanej hre Rummikub.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]