Autor textu: TASR
24.03.2020

Prehľad noviniek na slovenskom knižnom trhu

Sú z oblasti spoločenského románu, trileru, ženského románu, futbalu.

Foto: TASR

Bratislava 24.03.2020 (Skolske.sk)

Nové tituly z oblasti spoločenského románu, trileru, ženského románu, futbalovej histórie či románu pre tínedžerov z pera domácich a zahraničných autorov pribudli v ponuke knižných vydavateľov na Slovensku.

      Mária Mikitová Janošková je autorkou spoločenského románu Vyšetrovateľka. Práca vyšetrovateľky na okresnom odbore kriminálnej polície v bratislavskej Petržalke nie je prechádzka ružovou záhradou. Milada Bálintová, dcéra narcistickej matky a neznámeho otca, robí, čo môže. S tromi ďalšími kolegami vytvorili svojrázny mozgový trast. Fungoval perfektne, lenže nič netrvá večne. Situáciu na pracovisku skomplikujú, ako inak, city. Tomáš Holecký je príslušníkom pohotovostnej motorizovanej jednotky. Do Policajného zboru vstúpil spolu s Miladou a mohli by byť viac než len priatelia. Dita Berkiová, dievča z osady na východe Slovenska, sa na brigáde v Holandsku stala obeťou únosu a obchodovania s ľuďmi. Osudy všetkých troch postáv sa pretnú na vyšetrovačke.

      Antiturista je názov nového románu nórskeho autora Are Kalva, ktorý vyrastal na idylickom západnom pobreží Nórska, no nikdy nezahorel láskou k prírode. Presťahoval sa do mesta a už sa za vidiekom neobzrel. Nikdy mu to nespôsobovalo problémy, kým mu pred pár rokmi príroda ukradla prvých kamarátov. Blízki ľudia, s ktorými kedysi vymetal krčmy, zrazu chodili na túry, fotili si bežkárske stopy a s vážnym výrazom vyhlasovali, že iba v lone prírody si uvedomujú, akí sú maličkí. Jedného dňa si Kalvo všimol, že medzi priateľmi na sociálnych sieťach nemá jediného človeka, ktorý by sa neodfotil v horách. Prvýkrát od povinných školských výletov sa teda vydal na túru, pešiu i na bežkách, aby našiel stratených kamarátov a prišiel veci na koreň.

      Švédka Camilla Stenová je podpísaná pod novým trilerom Mesto. Jedného dňa všetci obyvatelia malého banského mesta Silvertjärn záhadne zmizli. Bez stopy sa stratilo takmer deväťsto ľudí. Nikto nevie, ako sa to stalo. Bola to nehoda, masová samovražda alebo v zmiznutí zohralo svoju úlohu oživenie fanatického náboženského hnutia? Odvtedy prešlo viac ako pol storočia. Alice je mladá ambiciózna dokumentaristka. Odmala počúvala príbeh o Silvertjärne z rozprávania starej matky, ktorá pri nevysvetliteľnej udalosti stratila celú rodinu. Túži konečne sa dozvedieť pravdu. S priateľmi sa rozhodne stráviť päť dní v izolovanom opustenom meste a zozbierať materiál na film. Len čo však dorazia na miesto, počujú zvláštne zvuky a vidia nevysvetliteľné veci.

      Dokonalá minulosť je názov nového ženského románu známej americkej spisovateľky Danielle Steelovej. Sybil a Blake Gregoryovci sú typický manželský pár 21. storočia. Ona pracuje ako interiérová dizajnérka, jej manžel ako obchodný analytik. Vedú pokojný život na Manhattane spolu s deťmi, tínedžermi Andrewom a Caroline a šesťročným Charliem. Blake sa chopí príležitosti v zamestnaní, ktorá sa naskytá raz za život, a pustí sa do otvárania novej pobočky spoločnosti v San Franciscu. Keď tam hľadá nový domov, padne mu do oka krásne sídlo z 20. storočia a impulzívne ho kúpi. Tým sa všetko zmení. Dom totiž stále obývajú Butterfieldovci, prominentná bankárska rodina spred 100 rokov, ktorá sa v jednu noc zjaví v celej svojej nádhere uprostred starožitného zariadenia a so všetkou eleganciou patriacou k časom, v ktorých žila. Od tohto okamihu sa medzi nimi začne vytvárať vzájomné puto plné rešpektu, náklonnosti a priateľstva.

      Tejto novinke sa potešia predovšetkým fanúšikovia futbalu. Ivan Truchlik prichádza s knihou História majstrovstiev Európy vo futbale. Čitateľ v nej nájde prehľad doterajších 15 európskych šampionátov so všetkými podstatnými informáciami o ich priebehu. Striedavo sú do obsahu zaradené aj kapitoly, ktoré ponúkajú detailný pohľad na hlavných aktérov, brankárov, strelcov, trénerov či rozhodcov v histórii majstrovstiev Európy. Čitatelia majú možnosť pripomenúť si škandály, prekvapenia či zvraty v zápasoch a preštudovať si bohatý a originálny štatistický materiál.

      Mladým čitateľom je určená knižka Kde sa skrýva šťastie od belgického autora Lea Bormansa, ktorého pre svoje inšpiratívne prednášky prezývajú aj ambasádorom šťastia. Je návodom, ako byť šťastný nielen v ťažkých časoch. Jeho desiatka príbehov o vtáčikoch je hravým pátraním po úprimnom šťastí a teplom hniezdočku. O tom, že šťastie nepadá z neba, že ho netreba úmorne dolovať, ale že sa skrýva v každodenných drobnostiach. Na konci každého príbehu nájdu čitatelia zaujímavé úlohy.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]