Autor textu: Mária Tarišková
31.03.2020

Ako sa učiť efektívne aj z domu?

Manželia zo Žiliny vymysleli už pred rokmi online vzdelávací systém, ktorý dokáže naučiť žiaka na jednotku bez zaťaženia rodiča i učiteľa.

Foto: SmartBooks, a.s. 

Bratislava 31.03.2020 (Skolske.sk/OTS)

Koronavírus nepriniesol so sebou len nečakané obmedzenia, ale aj množstvo problémov. Jedným z nich je aj extrémne preťaženie učiteľov a ich žiakov, ktorí teraz hľadajú odpoveď na to, ako efektívne študovať a pracovať z domu. Riešenie je pritom už dávno na svete, len veľa škôl o ňom nevie.


Z IT do škôl kvôli synovej päťke
Mgr. Peter Belan pred rokmi pracoval ako vedúci softvérového výskumu a vývoja v rámci inteligentnej logistiky a ťahačov pre CEIT vo Volkswagene. Analytické myslenie, nadhľad i súvislosť so štvrtou priemyselnou revolúciou, známej ako Industry 4.0., ovplyvnili jeho pohľad na svet. Natoľko, že využitie umelej inteligencie sa snažil hľadať v bežných sférach života. S manželkou sú vlastníkmi Inštitútu jazykov a vzdelávania, ktorá má vlajkovú loď v Žiline a okrem nej až 26 franšízových pobočiek po celom Slovensku. V rámci tohto projektu spolu so spolupracovníkmi vytvoril pred rokmi online vzdelávaciu platformu. Aby sa študenti vedeli jazyky učiť aj z domu. Keď však jeho syn dostal v škole z matematiky päťku, prehodnotil svoj plán a SmartBooks sa rozšíril aj na učivo základných škôl. Nebolo to však zo dňa na deň.

Tvorca SmartBooks, Peter Belan

Projektu predchádzal dlhodobý vývoj
Dlhšie ako 4 roky sa v utajení pracovalo na príprave jedinečného inteligentného produktu - SmartBooks. „Základom produktu je spojenie kompletného učiva ZŠ s modernými poznatkami o mozgu. Produkt obsahuje viac ako 15.000 obrázkov a 60.000 náučných úloh čím pokrýva celé učivo ZŠ,“ tvrdí tvorca SmartBooks, Peter Belan. Na tvorbe vzdelávacie obsahu, vysvetľujúcich obrázkov, príprave úloh a odpovedí sa podieľalo 140 spolupracovníkov.
Prostredníctvom Smartbooks sa teória nepreberá, ale dostáva sa do pamäte prirodzenou formou testovania,“ informuje P. Belan. Žiak si najskôr zo svojho týždenného rozvrhu vyberie predmet na nasledujúci deň. Následne sa formou náučných úloh a cvičení preberá celé učivo, pričom sa po každej náučnej úlohe žiak dozvie správnu odpoveď a vysvetlenie. Vedomosti, ktoré preukázal, SmartBooks považuje za naučené, u ostatných určí problémovosť. SmartBooks tak nahrádza učiteľa pri doučovaní. Rodič aj žiak majú jedinečný prehľad, čo žiakovi robí problémy, čo sa naučil, ako sa zlepšil a koľko mu trvalo učenie. Dnes momentálne na platforme funguje bezproblémovo do 200 základných škôl.


Pomoc deťom i učiteľom
Počas pandemických opatrení, ktoré momentálne na Slovensku prežívame, dostávajú zabrať najmä deti a ich pracujúci rodičia. Zladiť home office, úlohy detí i starostlivosť o domácnosť je náročná a mnoho z rodičov pripúšťa, že to skrátka nedávajú. Rovnako je to i na strane učiteľov. Neraz sa stane, že musia opraviť až 500 úloh počas jedného dňa - a to popri starostlivosti o vlastné deti. Jednoducho, ako hlásia obe strany, nie sme na toto pripravení. Akoby im mohol pomôcť SmartBooks?
Peter Belan približuje: „Ako je uvedené v knihe Fluent Forever (Gabriel Wyner) najlepší spôsob, ako sa niečo naučiť, je opakovane sa skúšať s okamžitou spätnou väzbou. Túto stratégiu odporúčajú aj vedci pri všetkom, čo by ste si chceli zapamätať. Inými slovami, namiesto systému učenia, ktorý poznáme zo školy – neustále a opätovné čítanie učiva – by sme ho mali prečítať iba raz, a potom sa opakovane skúšať. Psychológovia volajú tento efektívny spôsob učenia „testovací efekt“.


V čom je inovatívny
1.    Na rozdiel od obyčajných testov žiaka nielen preskúša a zistí jeho slabé miesta, ale mu aj ukáže vysvetlenie a následne ho z toho opätovne cyklicky skúša až do naučenia.
2.    Obsahuje učivo celej ZŠ - všetky témy v poradí, ako ich dnes preberáte.
3.    Obsahuje Poznámky do zošita - žiak si ich už nemusí písať.
4.    Obsahuje všetko na 1 mieste - okrem náučných úloh aj: dril nahovorených slovíčok, automatické diktáty (Aj, Sj), slepé mapky, dril chemické značky, atď.
5.    Rodič sa s dieťaťom už nemusí učiť. 
6.   Sieň slávy - žiaci si porovnávajú skutočné vedomosti a súťažia o hodnotné ceny
 
Koniec námahy pre obe strany
SmartBooks bol vyvinutý ako  individuálny učiteľ pre každé dieťa. Nezabúda, presne vie, kde sú jeho slabé miesta, čo a kedy sa naučiť alebo si zapamätať. Učiteľ prostredníctvom troch klikov odošle úlohu celej triede, ktorá je pre každého žiaka individuálna – a systém žiaka nepustí, pokiaľ ju sám nevyrieši. „Deti, ktoré máme v programe, digitalizované učenie baví. Vedia si v ňom nájsť aj poznámky, náučné úlohy, slepé mapy a podobne. Mysleli sme však aj na riadenie času stráveného za počítačom, aby to nebolo len o učení. Vymysleli sme model inteligentného strážcu, SmartGuard, ktorý monitoruje a obmedzuje čas dieťaťa nad úlohami i zábavou,“ dodáva Belan.

Rozdelenie času
Problém s učením, na ktoré v týchto dňoch naráža väčšina slovenských rodín, je aj ten, že čo dieťa to počítač. Mnoho učiteľov pristúpilo k online vzdelávaniu, kedy prednáša formou dialógu medzi triedou, čo nie je vždy najefektívnejšie a pre dieťa jednoduché. Je to akoby strávilo 4 hodiny na konferenčnom hovore so svojim nadriadeným. Navyše, ak má rodina viac školákov, je treba pri tomto systéme výučby viac počítačov, čo nie je vždy možné. V rámci už vyvinutého SmartBooks si čas na učenie vie dieťa stanoviť samé a domácnosti tak stačí jeden počítač. Jeho nutnosť je tak samozrejme podmienená, bez neho to nejde. To je jediný problémový bod tohto produktu.
 
Ukážka ako prebieha výučba:
Skúsenosti rodičov a učiteľov

Videonávody učiteľa a žiaka...
 
Pre viac informácii kontaktujte:
PaedDr. Denisa Skálová
[email protected]
0903 444 889
SmartBooks, a.s. Národná 18, Žilina
http://www.smartbooks.sk/

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]