Autor textu: skolske.sk
31.03.2020

ANALÝZA: Koronavírusová pandémia a slovenské lekárske fakulty

Prečítajte si analýzu spracovanú na základe podkladov získaných od dekanov fakúlt, resp. rektora SZU.

Foto:Na ilustračnej snímke vydanej v januári 2020 koronavírus 2019-nCoV. Foto TASR/AP 

Bratislava 31.03.2020 (Skolske.sk)

Fungovanie slovenských lekárskych fakúlt v čase koronavírusovej pandémie

Lekárska fakulta Univerzity Komenského v Bratislave (LF UK), dekan Prof. MUDr. Juraj Šteňo, DrSc.
LF UK v Bratislave ako prvá prerušila kontaktnú výučbu, a to už vo štvrtok 5. marca 2020. Toto vážne rozhodnutie urobilo vedenie po tom, ako sa objavilo podozrenie na možnú koronavírusovú infekciu u jedného zahraničného študenta, ktoré sa však laboratórne nepotvrdilo. Následne krízový štáb UK v nedeľu 8. marca 2020 prerušil kontaktnú výučbu na celej univerzite a aj Ústredný krízový štáb SR prijal rozhodnutie o prerušení vyučovania na školách a školských zariadeniach od 16. marca na celom Slovensku.

Od prerušenia kontaktnej výučby študenti aj pedagógovia promptne prešli na dištančnú metódu vzdelávania, t. j. komunikácia a výučba prebieha výlučne elektronicky prostredníctvom emailov alebo počítačových systémov ako Microsoft Teams, Moodle alebo Skype (komentované prednášky a praktické cvičenia, online testovanie vedomostí alebo interaktívne semináre s menšími skupinami študentov), a to v slovenskom aj v anglickom jazyku. Väčšina pracovísk LF UK zverejnila svoje prezentácie prednášok a seminárov na webových stránkach pracovísk. Podobne aj doktorandské štúdium prebieha dištančnou metódou.

V súčasnosti sa fakulta pripravuje na situáciu, že kontaktná pedagogická činnosť bude prerušená aj počas skúškového obdobia. Aj preto sa analyzujú možnosti online skúšania študentov, dokonca sa plánuje v prípade potreby zabezpečiť aj online priebeh štátnych skúšok pomocou videohovorov, pri ktorých by sa študenti aj pedagógovia pripojili prostredníctvom počítačov z domáceho prostredia. Chcú totiž poslucháčom šiesteho ročníka umožniť ukončenie štúdia v riadnom termíne, aby sa mohli plnohodnotne zapojiť do poskytovania zdravotnej starostlivosti, čo je v tomto období životne dôležité.

V rámci LF UK sú pracoviská, ktoré naďalej pracujú bez prerušenia. Sú to všetky klinické pracoviská, ale napríklad aj Ústav patologickej anatómie LF UK a Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) alebo Mikrobiologický ústav LF UK a UNB. Zamestnanci ústavov, ktoré vykonávajú len vedecko-pedagogickú činnosť, pracujú z domu. Pracoviská dekanátu fungujú ďalej v takmer normálnom režime. Do odvolania sú zrušené mnohé štandardné prvky akademického života: zasadania vedeckej rady, akademického senátu či kolégia dekana. Pravidelné zasadnutia vedenia LF UK prebiehajú online formou.

Lekárska fakulta Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach (UPJŠ LF), dekan Prof. MUDr. Daniel Pella, PhD.
Výučba klasickou prezenčnou formou štúdia bola síce prerušená, ale v plnom rozsahu je nahradená dištančnými metódami výučby. Na dennej báze sa vybavujú všetky požiadavky z pracovísk a od študentov, ktoré sa týkajú prevažne zverejňovania oznamov pre študentov o zmenách vo výučbe a v učebných osnovách na webových stránkach pracovísk UPJŠ LF, zverejňovania elektronických podkladov k prednáškam na portáli UPJŠ LF, aktivácie univerzitných emailových schránok zamestnancov a študentov, aktivácie účtov na portáli UPJŠ LF, poradenstva k práci v akademickom informačnom systému AiS2 (komunikácia so študentmi, odkazy) a na portáli UPJŠ LF, poradenstva a podpory k možnostiam realizovať elektronické testovanie (MS Forms, Rogo, Moodle UPJŠ) a poradenstva a podpory k možnostiam online prednášania (MS Teams, Skype, eZuce Vibe).

Jeséniova lekárska fakulta Univerzity Komenského v Martine (JLF UK), dekanka Prof. MUDr. Andrea Čalkovská, DrSc.
Podobne ako ostatné fakulty využíva dištančnú formu výučby. V závislosti od náplne predmetov zabezpečuje online prednášky, semináre, praktické cvičenia a pod. Klinicko-praktické zručnosti získava časť študentov v rámci dobrovoľníckych aktivít v teréne. Zabezpečuje fungovanie nevyhnutných prevádzok, referátov a ďalších pracovísk. Zamestnanci kliník, ktorí majú aj úväzky v Univerzitnej nemocnici Martin (UNM), pracujú v relatívne nezmenenom režime, ostatní prevažne z domu, pričom učitelia pripravujú materiály pre vzdelávanie, venujú sa príprave vedeckých či odborných publikácií a pod.

Nadmieru vyťažení sú študijní prodekani, ktorí denne zabezpečujú pedagogický proces v komplikovanej a neistej situácii, pracovníci Centra pre podporu vedy, výskumu a vývoja JLF UK, ktorí finalizujú projektové žiadosti zo štrukturálnych fondov, ale aj pracovníci Ústavu informačných technológií a Akademickej knižnice a audiovizuálneho strediska JLF UK, ktorí poskytujú technickú pomoc pri online výučbe, ako aj pracovníci dekanátu pri príprave rozpočtu a pod. Aktuálne sa pracuje na harmonograme, ktorý by umožnil zvládnuť letný semester najmä s ohľadom na študentov 6.ročníka, ktorí majú už len krok k tomu, aby mohli začať pracovať v zdravotnom systéme.

Slovenská zdravotnícka univerzita v Bratislave (SZU), rektor Prof. MUDr. Peter Šimko, CSc.
SZU má okrem Lekárskej fakulty aj Fakultu ošetrovateľstva a zdravotníckych odborných štúdií, Fakultu verejného zdravotníctva a Fakultu zdravotníctva so sídlom v Banskej Bystrici. Samoštúdium je na SZU zabezpečené elektronicky, a to poskytnutím potrebných študijných materiálov. Záverečné práce, posudky, komunikáciu medzi fakultami, školiteľmi a oponentmi umožňuje zvládať modulárny akademický informačný systém MAIS.

Aktivity pracovníkov a študentov fakúlt zamerané na zmiernenie koronavírusovej krízy

Študenti a doktorandi LF UK v Bratislave sa venujú širokej škále dobrovoľníckych aktivít. Viac ako 150 študentov je zapojených do chodu telefonických informačných centier (tzv. call centrá) v rámci Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI), ako aj Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ). Ďalších vyše 50 medikov sa v týchto dňoch školí a postupne nastupujú ako posily na oddelenia centrálnych príjmov nemocníc alebo sa zapájajú do pomocných prác pri vyšetrení a odbere materiálu na mikrobiologické vyšetrenie veľkého počtu pacientov v rámci Kliniky infektológie a geografickej medicíny LF UK a UNB, do ktorej prichádzajú všetci pacienti s podozrením na ochorenie COVID-19. Snažia sa riešiť aj vznikajúce problémy so zabezpečením osobných ochranných pomôcok.

Zamestnanci LF UK, ktorí zároveň pôsobia vo výučbových nemocniciach, sa nad rámec svojich pracovných povinností venujú poskytovaniu zdravotnej starostlivosti, najmä v rámci UNB mnohí z nich absolvujú školenia a kurzy, aby boli schopní zvládnuť veľký nápor pacientov so závažným priebehom koronavírusovej infekcie.

Zamestnanci Mikrobiologického ústavu LF UK a UNB sú v spolupráci s vyše 30 dobrovoľníkmi spomedzi zamestnancov teoretických ústavov LF UK, ktorí doteraz nevykonávali zdravotnú starostlivosť a sú ochotní pomáhať pri laboratórnej diagnostike koronavírusovej infekcie. LF UK v spolupráci s Vedeckým parkom Univerzity Komenského v Bratislave disponuje nielen vysoko kvalifikovaným personálom, ale aj priestorovými možnosťami.

Odborný asistent Ústavu simulačného a virtuálneho medicínskeho vzdelávania LF UK MUDr. Andrej Thurzo, PhD., MPH., MPA., sa podieľal na vytvorení mobilnej aplikácie Zostaň zdravý (www.zostanzdravy.sk), ktorá môže pomôcť v boji s koronavírusovou infekciou. Širokú laickú verejnosť sa snažia prostredníctvom médií poučiť, ale aj upokojiť viacerí špecialisti, napríklad Prof. MUDr. Vladimír Krčméry, DrSc., je aj členom Ústredného krízového štábu SR, Doc. MUDr. Peter Sabaka, PhD., Doc. MUDr. Alexandra Bražinová, PhD., a ďalší.

UPJŠ LF v Košiciach a jej Ústav epidemiológie sa od začiatku zapojili do laboratórnej diagnostiky COVID-19 na Odbore lekárskej mikrobiológie RÚVZ, ktorému zároveň zapožičali vlastné prístrojové vybavenie potrebné na molekulárnu detekciu vírusu. Ústav lekárskej mikrobiológie a imunológie UPJŠ a Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura (UNLP) v Košiciach tiež zabezpečuje testovanie na prítomnosť koronavírusu (štandardné testy, rýchlotesty).

UVP Medipark, medicínsky univerzitný vedecký park v Košiciach, zapožičal 6 prístrojov na umelú pľúcnu ventiláciu Klinike pneumológie a ftizeológie UN LP, ktoré boli zakúpené z prostriedkov Štrukturálnych fondov Európskej únie. Ministerstvo školstva SR udelilo na obdobie pandémie výnimku pre všetky prístroje, ktoré pôvodne mali slúžiť len na vedecko-výskumné účely, aby sa mohli používať na zábranu šírenia nákazy či na liečbu infikovaných pacientov.

Študenti UPJŠ LF sa veľmi intenzívne zapojili do dobrovoľníckych aktivít; v súčasnosti je prihlásených spolu 127 dobrovoľníkov. Tieto čísla narastajú vďaka výbornej organizácii prostredníctvom emailových a telefonických kontaktov, mobilizácii členov Spolku medikov mesta Košíc a Spolku študentov zubného lekárstva za koordinácie predsedu študentskej časti Akademického senátu UPJŠ LF. Študenti pomáhajú na viacerých úrovniach Košického a Prešovského samosprávneho kraja s triážou pacientov, ako ošetrovatelia i v call centrách.

JLF UK v Martine ponúkla Ministerstvu zdravotníctva SR (MZ SR) svoje kapacity pre testovanie na koronavírus. Aktivity klinických pracovníkov v nemocnici sú dané náplňou ich práce a miestom pôsobenia. S veľkým nasadením pôsobí Prof. MUDr. Henrieta Hudečková, PhD., MPH., ktorá je hlavnou odborníčkou MZ SR a vedúcou Ústavu verejného zdravotníctva JLF UK v Martine.

Z radov zamestnancov so zdravotníckym vzdelaním, ktorí nevykonávajú priamo klinickú prax, resp. aj zamestnancov bez zdravotnej praxe sa vytvorila skupina dobrovoľníkov. Títo zamestnanci sú k dispozícii v prípade potreby UNM. Pozoruhodné sú aj dobrovoľnícke aktivity študentov všeobecného lekárstva, zubného lekárstva a nelekárskych študijných programov; ide približne o 180 dobrovoľníkov. Študent 4. ročníka Martin Tkáč koordinuje aktivity študentov, ktorí za normálnych okolností študujú na vysokých školách v zahraničí. Študenti sú zapojení v call centrách NCZI, UNM a pod.

SZU v Bratislave poskytuje prakticky od začiatku hospitalizácie pacientov s ochorením COVID-19 úzku súčinnosť s UNB ťažiskovo s infekčným pavilónom v Nemocnici akad. Ladislava Dérera UNB na bratislavských Kramároch. Na SZU je zriadený krízový štáb. Zamestnankyňa LF SZU Doc. MUDr. Katarína Holečková, PhD., je vedúcou odberového tímu v infekčnom pavilóne, pričom jej od začiatku pomáhajú aj študenti hlavne na mieste prvého kontaktu pacientov (triáž). SZU poskytuje zdravotníckym zariadeniam zoznamy študentov dobrovoľníkov, ktorí sa zúčastňujú na spolupráci s Národným ústavom srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH). Fakulta verejného zdravotníctva a Fakulta ošetrovateľstva a špecializačných štúdií SZU poskytujú študentov magisterského štúdia do filtra zdravotníckych zariadení a študentky bakalárskeho štúdia pre pomocné práce, resp. stráženie detí zamestnancov.

Cennou službou SZU je poskytnutie karanténneho ubytovania pre záchranárske posádky, ubytovanie pre zdravotné sestry a RTG laborantov, ktorí sa denne zúčastňujú na odberoch v nemocnici na Kramároch, aby si po náročných smenách oddýchli a nemuseli dochádzať z priľahlých lokalít Bratislavy. SZU sprístupnilo svoje parkovisko pre zdravotníckych zamestnancov nemocnice na Kramároch počas zvýšeného pohybu osôb pri filtroch. Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici je Fakulta zdravotníctva SZU zapojená do spolupráce pri zriadení informačnej linky týkajúcej sa ochorenia COVID-19.

Styk fakúlt s verejnosťou a médiami
LF UK v Bratislave: Miriam Žiaková, [email protected].
UPJŠ LF v Košiciach: Jaroslava Oravcová, [email protected].
JLF UK v Martine: Miloš Hrabovský, [email protected].
SZU v Bratislave: Peter Kimijan, [email protected].


Spracovali: RNDr. Pavol Demeš, PhD., a Prof. MUDr. Pavel Traubner, PhD.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]