Autor textu: Nikola Repková, Andrej Nemec
23.04.2020

MYJAVA: V srdci kopaníc bol 19. apríla iba jeden nakazený

V seriáli Články študentov Fakulty masmediálnej komunikácie Univerzity Cyrila a Metoda o koronavíruse ponúkame pohľad do regiónov sprostredkovaný nastupujúcou generáciou žurnalistov.

Myjava Foto: N. Repková

Myjava 19. apríla (Teraz.sk) – Myjava je často označovaná aj ako srdce kopaníc. Väčšiu časť obyvateľstva tvoria starší obyvatelia a preto má mesto strach. 

„Najväčšie obavy boli pred sviatkami, kedy sme na Myjave očakávali veľký nárast chalupárov. Keďže kopanice sú známe tým, že je tu množstvo chalupárov z celého Slovenska. Preto mesto stále vyzývalo občanov, aby sa nezdržiavali na verejných priestranstvách, na nákup išli naozaj iba v nevyhnutných prípadoch. Starším občanom je poskytnutá pomoc, aby nemuseli vôbec vychádzať z domu,“ povedal primátor mesta Pavel Halabrín. 

Myjava situáciu zvláda dobre. Zatiaľ tu bol potvrdený len jeden prípad nákazy COVID-19.  Ľudia si vzájomne pomáhajú, napríklad šitím rúšok. Dobrý skutok spravila aj mladá Myjavčanka, ktorá na most povešala rúška, aby si mohol zobrať každý, kto potrebuje. 

Aj napriek tomu bude mať koronavírusová kríza obrovský dopad na ekonomiku mesta Myjava. „Niečo sa dá vypočítať presne, niečo vieme odhadnúť, niektoré údaje sú len hypotézy a mesto bude musieť na situáciu reagovať podľa aktuálneho vývoja. Isté však je, že ten dopad bude veľmi nepríjemný a dnes netušíme či bude vláda nejako riešiť aj samosprávu,“ povedal hovorca mesta Myjava. 

„Dúfame, že ku koncu apríla vám budeme schopní pripraviť a predložiť súbor opatrení na zmiernenie ekonomických dopadov,“ reagoval primátor Pavel Halabrín. 

Myjava – Prvý prípad nákazy COVID-19 v meste Myjava bol na základe informácií z Úradu verejného zdravotníctva SR potvrdený v sobotu 28.03.2020. Ide o 35-ročnú ženu. Rodinní príslušníci, ktorí prišli do kontaktu so ženou dodržujú povinnú karanténu a čakajú na testovanie. V súvislosti s koronavírusom mesto zriadilo krízovú telefonickú linku, ktorá bude občanom prístupná sedem dní v týždni v čase od 8:00 do 20:00. Mesto Myjava prijalo a prijíma od 10. marca viaceré opatrenia, rozhodnutia a príkazy proti šíreniu COVID-19. Opatrenia a rozhodnutia sa týkajú všetkých sociálnych zariadení, nocľahárni, útulkov, ubytovaní pre bezdomovcov i pre komunitné centrum. Okrem týchto zariadení samospráva zabezpečuje pre obyvateľov nad sedemdesiat rokov distribúciu ochranných rúšok pracovníkmi mestského úradu. Pred Veľkonočnými sviatkami mesto pristúpilo k dezinfekcií vonkajších priestranstiev, išlo o kontajnerové stojiská, hracie prvky, lavičky a ďalšie zariadenia umiestnené v oddychových zónach.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]