Autor textu: Juliána Nemčíková
23.04.2020

VRANOV NAD TOPĽOU: Dvanásť pozitívne testovaných, dvaja vyliečení

V seriáli Články študentov Fakulty masmediálnej komunikácie Univerzity Cyrila a Metoda o koronavíruse ponúkame pohľad do regiónov sprostredkovaný nastupujúcou generáciou žurnalistov.

Pohľad na Vinice, časť mesta Vranov nad Topľou, ilustračné foto TASR.

Situácia ohľadom koronavírusu je aj naďalej kritická, denne pribúda nakazených po celom svete. Napriek disciplinovanosti občanov, Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky eviduje k dnešnému dňu 1173 pozitívnych vzoriek a 12 úmrtí.

Pomerne dlhý čas si okres Vranov zachovával čistý štít a ak sa aj nakazení Vranovčania objavili, dlhodobo sa nezdržiavali na mieste svojho bydliska. Začiatkom marca mesto obletel aj hoax o údajnej 54-ročnej žene, ktorá mala byť hospitalizovaná na oddelení intenzívnej starostlivosti. Toto tvrdenie pre Vranovské novinky dementoval hovorca siete nemocníc a polikliník Svet zdravia a ProCare Tomáš Kráľ.
 
Dnes Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom vo Vranove nad Topľou už zaznamenáva v okrese 12 pozitívnych občanov a z toho dvoch vyliečených pacientov. „Naše mesto bojuje s pandémiou aktívne. Aj napriek blížiacemu sa 750. výročiu jeho vzniku sú všetky kultúrne, spoločenské a športové akcie zrušené,“ potvrdil nám príslušník Mestskej polície Peter Imrich. 

Od 17. marca vo Vranove nad Topľou funguje aj pomoc pre seniorov a osamelo žijúcich vo forme nákupov. Nákup potravín, drogérie a liekov mesto zabezpečuje občanom, ktorým ich zdravotný stav túto činnosť neumožňuje a prihlásiť sa môžu kontaktovaním Mestského úradu vo Vranove nad Topľou. „V rámci opatrení sa začalo aj s dezinfekciou stojísk, verejných priestorov a mestského mobiliáru. Vyčlenení na to boli dvaja zamestnanci, ktorí dezinfekciu vykonávali chloramínovým roztokom a  prebiehala vo vlastnej réžii radnice mesta,“ vyjadril sa primátor Ján Ragan. 

Mesto prijalo aj prvých 34 repatriantov zo štyroch krajín, ktorí sú umiestnení v internáte Strednej odbornej školy drevárskej vo Vranove nad Topľou. “Internát ako samostatná budova je hermeticky uzavretý. Vchádza sa doň zadným vchodom a nikto z repatriantov nemá možnosť vstúpiť do priestorov školy. Navyše je ohradený plotom s dostatočným odstupom, preto neprichádza do úvahy, aby niekto z ubytovaných mohol čokoľvek vymieňať, prijímať či podávať,“ vysvetľuje riaditeľ SOŠD Igor Šesták. 

Čo sa týka testovania, v rámci okresu boli otestované rómske osady v obciach Ondavské Matiašovce, Vechec a Čaklov. Pokojne prebehlo aj testovanie v mestskej časti Čemerné, kde lekársky tím ozbrojených síl SR otestoval 15 osôb. Tieto informácie poskytol šéfredaktor Vranovských noviniek Imrich Makó. 

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]