Autor textu: Bianka Verešová
24.04.2020

VINODOL: V prípade nákazy vie obec vydezinfikovať byty aj exteriér

V seriáli Články študentov Fakulty masmediálnej komunikácie Univerzity Cyrila a Metoda o koronavíruse ponúkame pohľad do regiónov sprostredkovaný nastupujúcou generáciou žurnalistov.

Miestna občianska poriadková služba, Vinodol. Foto: Bianka Verešová

Obec Vinodol s takmer 2000 obyvateľmi má zabezpečených dostatok hygienických prostriedkov a dezinfekcie, aby chránila zdravie ľudí.  Prostredníctvom dedinského rozhlasu obec a úrad verejného zdravotníctva vyzvali k zodpovednosti rizikové skupiny, medzi ktoré patrí v obci aj okolo 400 rómskych občanov.

„V obci sa snažíme striktne riadiť nariadeniami vlády a ústredného krízového štábu. Všetci zamestnanci dostali ochranné rúška, rukavice a dezinfekciu. Taktiež som dal namontovať pri vstupe do budovy automatický dávkovač dezinfekcie na ruky, ktorý slúži zdravotnému stredisku a aj nám,“ hovorí o situácii starosta obce Vinodol Peter Straňák.

Obec je pripravená v prípade nákazy obyvateľa novým koronavírusom zabezpečiť dezinfekciu priestorov bytu, ale aj exteriérov.

„Hneď na začiatku sme uzatvorili všetky ihriská, kde by mohlo prísť k rozšíreniu nákazy. Členovia MOPS (miestna občianska poriadková služba) napomáhajú robiť osvetu ohľadom bezpečnostných opatrení a tiež pomáhali aj pri vstupe do Jednoty s dodržiavaním opatrení vyhlásených počas Veľkej noci,“ doplnil starosta.  

Občania si okrem toho pomáhajú aj šitím rúšok, ktoré sa rozdávajú rizikovým skupinám zadarmo.
Zmena nastala aj vo výučbe. Napriek uzatvoreniu škôl prebieha naďalej dištančnou formou. Učitelia hľadajú nové a kreatívne spôsoby, ako deťom poskytnúť atraktívnu výučbu vzhľadom na ich kompetencie napríklad prostredníctvom videí. „Deťom sa táto forma výučby páči a rodičov neobmedzuje. Môžu im videá pustiť ráno, ale aj keď prídu z práce,“ hovorí učiteľka tretiakov na ZŠ Klasov Monika Verešová.

Nie všetky deti však majú internet.  Občania z rómskej komunity vo Vinodole majú problém pri plnení domácich úloh cez EduPage. „Vďaka tomu, že bývam v dedine, v ktorej učím, za mnou chodia niektorí rodičia osobne a pýtajú si domáce úlohy pre deti,“ vyjadril sa učiteľ ZŠ Vinodol Jozef Vereš.


Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]