Autor textu: TASR
28.04.2020

Je férové, že maturanti môžu požiadať o preskúšanie, tvrdí R. Kanovská

Ústne maturity sa pre situáciu s novým koronavírusom v aktuálnom školskom roku neuskutočnia v klasickej podobe.

Na archívnej snímke ústna maturita. FOTO TASR - Roman Hanc

Bratislava 28. apríla (TASR) – Je férové, že žiaci môžu požiadať o preskúšanie pred skúšobnou komisiou, ak nesúhlasia s priemerom známok. Pre TASR to uviedla riaditeľka Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM) Romana Kanovská na margo tohtoročnej maturity.
      
Ústne maturity sa pre situáciu s novým koronavírusom v aktuálnom školskom roku neuskutočnia v klasickej podobe. Hodnotenie na maturitnom vysvedčení vznikne spriemerovaním koncoročných známok zo všetkých ročníkov a polročných známok z posledných dvoch ročníkov z predmetu alebo skupiny predmetov. "Rozhodnutie ministra vnímam ako adekvátnu reakciu na súčasnú epidemiologickú situáciu. Týmto rozhodnutím o administratívnom ukončovaní štúdia maturantov sa u nás výrazne znížila mobilita žiakov a učiteľov v čase pandémie. A tým sa aj eliminovalo riziko nákazy v rodinách žiakov a učiteľov," uviedla Kanovská. Ako dodala, treba mať na pamäti, že toto mimoriadne rozhodnutie urobil minister v mimoriadnej epidemiologickej situácii. "Zároveň je férové, že žiaci môžu požiadať o preskúšanie pred skúšobnou komisiou, ak nesúhlasia s priemerom známok. V hodnotení sa teda ponechali obe možnosti – priemer známok a aj možnosť ústneho preskúšania," uviedla.
      
Riaditeľka NÚCEM pripustila, že praktická časť maturitnej skúšky na odborných školách a konzervatóriách bude náročnejšia na vyhodnotenie. "Ponecháva sa však sloboda riaditeľovi školy, aby v závislosti od materiálneho vybavenia školy, technických a odborných podmienok rozhodol, ako bude táto časť skúšky prebiehať," poznamenala. Ako doplnila, ponecháva sa aj možnosť, aby si žiak obhájil prácu alebo vytvorené dielo elektronickým spôsobom, dištančne cez videokonferenciu so skúšajúcimi.
      
Kanovská potvrdila, že maturitné vysvedčenie bude legitímnym dokladom pre žiakov o zvládnutí maturitnej skúšky. Bude riadne vydané strednou školou, ktorú študent absolvoval. Školský rok sa pre posledné ročníky všetkých typov stredných škôl skončí 7. mája, dokedy musí byť vystavené aj vysvedčenie. Spolu s maturitným vysvedčením ho škola vydá najneskôr 30. júna.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]