Autor textu: TAR
30.04.2020

Projekt ChemTube sa snaží skvalitňovať vzdelávanie v chémii a farmácii

Na Slovensku na základe výsledkov projektu vytvorili i nový študijný odbor.

Ilustračná snímka, FOTO TASR – Milan Kapusta

Bratislava 30. apríla (TASR) – Nadnárodný projekt ChemTube sa zameriava na zlepšenie kvality vzdelávania v chemickom a farmaceutickom priemysle. Venuje sa videodokumentácii výkonu a vedomostí študentov v laboratóriách a procesných operáciách v chémii a farmácii. Partneri projektu diskutovali 28. a 29. apríla online formou.
      
„Pandémia nového koronavírusu a zatvorenie škôl nám ponúkli novú a nečakanú príležitosť – využiť a vyskúšať v praxi našu doposiaľ odvedenú prácu už dnes. V rámci ChemTube doteraz slovenskí partneri za necelé dva roky vytvorili a otitulkovali spolu 24 videí z chemických prevádzok, laboratórií a výrob,“ konštatovala generálna sekretárka Zväzu chemického a farmaceutického priemyslu (ZCHFP) SR, ktorý je partnerom projektu, Silvia Surová.
      
„Očakáva sa, že úzka spolupráca medzi poskytovateľmi odbornej prípravy a samotným priemyselným odvetvím posilní inovatívne aspekty prístupu k vzdelávaniu, a bude tak spĺňať aj základné kvalitatívne požiadavky ukazovateľov Európskeho referenčného rámca zabezpečenia kvality odborného vzdelávania a prípravy (EQAVET). Inovatívnymi aspektmi projektu ChemTube je využitie potenciálu viacjazyčných videozáznamov, ktoré odprezentujú individuálne osobné skúsenosti v laboratóriách a v chemických prevádzkach,“ uvádza ZCHFP SR.
      
Projekt ChemTube sa začal 1. septembra 2018 a potrvá do konca februára 2021. Realizujú ho v rámci európskeho programu Erasmus+. Nadväzuje na projekt ChemPharm VET, úspešne ukončený na konci roka 2017. Ten sa zameral na vytvorenie novej európskej modelovej učebnej osnovy a obsahovej náplne úplného stredného odborného vzdelávania pre výcvik operátorov v chemickom a farmaceutickom priemysle. Na Slovensku na základe výsledkov projektu vytvorili nový študijný odbor procesný špecialista pre chemický a farmaceutický priemysel, ktorý sa momentálne vyučuje na viacerých stredných odborných školách zameraných na chémiu.
      
Videá, ktoré slovenskí, nemeckí, českí a talianski partneri projektu doteraz vytvorili, poskytol ZCHFP SR Štátnemu inštitútu odborného vzdelávania (ŠIOV), ten tieto videá ďalej distribuoval školám a učiteľom chémie stredných odborných škôl a tiež zverejnil na svojej stránke www.siov.sk.
      
„V časoch, keď žiaci nemajú možnosť trénovať svoje zručnosti v laboratóriách, sa tieto videá stali užitočnou pomôckou a náhradou pri praktickom vyučovaní,“ hovorí odborná garantka pre skupinu odborov technická a aplikovaná chémia ŠIOV Viera Žatkovičová.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]