Autor textu: TASR
30.04.2020

B. Gröhling: Ak sa otvoria školy, nepôjde o plošné rozhodnutie

Priznal, že o tejto téme diskutujú s epidemiológmi a ďalšími odborníkmi na ústrednom krízovom štábe.

Foto: text

 Bratislava 30. apríla (TASR) - Ak by malo prísť v súvislosti s rýchlejším uvoľňovaním obmedzení aj na otvorenie škôl a škôlok, nepôjde o celoplošné opatrenie. Vo štvrtok to počas rokovania vlády uviedol minister školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) Branislav Gröhling (SaS).
      
Priznal, že o tejto téme diskutujú s epidemiológmi a ďalšími odborníkmi na ústrednom krízovom štábe, nič však nie je definitívne rozhodnuté. "Diskutujeme o rôznych variantoch, ak by to však malo byť, nebude to celoplošné," zdôraznil minister. "Pri otváraní a znovuzavedení fungovania škôl budeme hľadieť na prísne bezpečnostné a hygienické pravidlá, zohľadňovať budeme kapacitu škôl, počet žiakov, ale aj spôsob vyučovania a tiež vek a bezpečnosť učiteľov," naznačil.
      
Konkrétne rozhodnutia v tejto otázke určí vývoj pandémie. "Neviem povedať, že vtedy a vtedy pôjde tá alebo oná skupina žiakov do školy, je to všetko ešte v štádiu diskusie," povedal.
      
Pripustil tiež, že v prípade osemročných gymnázií by sa mohli predsa len uskutočniť prijímacie pohovory. "V prípade osemročných gymnázií je potrebné, aby sme sa stretli s týmito žiakmi, preto sme aj ten termín posúvali na 15. júna, keď by mohli byť podmienky uvoľnené," naznačil. "Ak by sa situácia nevyvíjala dobre, máme pripravenú alternatívu k prijímačkám," dodal. V polovici mája má podľa neho zaznieť jasné stanovisko.
      
Klasické prijímacie pohovory na stredné školy v tomto školskom roku nebudú, žiaci sa na nich osobne nezúčastnia. Pri ich prijatí na stredné školy bude rozhodovať ich prospech. Gröhling to oznámil v stredu (29. 4.), argumentoval tým, že prijímacie konanie, týkajúce sa zhruba 40.000 deviatakov, by v aktuálnej situácii bola enormná záťaž pre školy. Do 7. mája musia riaditelia stredných škôl zverejniť kritériá na prijatie.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]