Autor textu: Tamara Michalková
05.05.2020

Kvetinová sponka na rúšku - módny výstrelok alebo varovanie?

Foto: Tamara Michalková

Jar je tu. Pre niekoho potešenie, pre iných nočná mora.

Dlho očakávaná jar je v plnom rozkvete. Veľa ľudí sa snaží spríjemniť si dlhé chvíle karantény aspoň krátkymi prechádzkami v prírode. Rozkvitnuté stromy rôznych farieb, zelená tráva všade naokolo a k tomu piesne čvirikajúcich vtákov či zurčanie neďalekého potoka. Ak spojíme všetky tieto aspekty dokopy a pridáme niekoho nám blízkeho, dosiahneme najkrajšie strávený voľný čas v prírode. Sú medzi nami ale aj ľudia, ktorí si takéto prechádzky nemôžu kvôli množstvu pelu v tomto ročnom období dopriať.  

Koronavírus či alergia?

Práve na jar prechádzajú alergici ťažkým obdobím. V ovzduší je zvýšená koncentrácia peľov, čo u alergikov vedie k tomu, že im slzia oči, opuchnutá sliznica v nose im vedovoľuje dýchať a navyše sa im z nosa vytvorí vodopád. Nepríjemné pohľady ľudí v parkoch či na ulici, ktorí na vás zazerajú, pretože ste si dali dole rúško alebo neustále kýchate. Tu je potrebné zdôrazniť, že kýchanie nie je častým príznakom ochorenia COVID- 19. Namiesto toho tými najbežnejšími príznakmi sú horúčka a suchý kašeľ.

Podobné problémy ako alergici, majú aj astmatici. Rúško je predsa len hrubšie a ťažko sa v ňom dýcha. Vydržať v ňom na verejnosti je pre nich často nemožné. Namiesto toho, aby riskovali záchvat, radšej si rúško na chvíľu zložia. Samozrejme, že sa tak nevyhnú hlúpym poznámkam čí vyčítavým pohľadom okoloidúcich.

Postačí obyčajná detská sponka s motívom kvetu

Niektorí ľudia, ktorí zažívajú tieto ťažkosti si v tomto období zo zúfalstva na rúško vyšijú rôzne varovné nápisy ako: „som astmatik“ alebo „je to len alergia“. Na sociálnych sieťach v Českej republike sa dokonca šíri výzva, ako dať ostatným najavo, že ich obavy nie sú v danom prípade opodstatnené –alergici si na rúško pripínajú sponky s motívom kvetiny. Tým dávajú druhým jasne najavo, že sú alergici a nepríjemné pohľady si nezaslúžia. Najlepšie je, keď je sponka dostatočné veľká a viditeľná, ale nemala by byť príliš ťažká, aby rúško nestrhávala. Informuje TV Nova.

Vyhnime sa zbytočným a často krát nepríjemným situáciam, s ktorými sa alergici a astmatici na verejnosti denne stretávajú. Doprajme aj im vytúžený oddych v prírode s rodinou či kamarátmi. Buďme k alergikom a astmatikom ohľaduplní a pomôžme rozšíriť túto správu.

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]