Autor textu: Vladimír Bačišin
05.05.2020

Abeceda ekonomiky - John Kenneth Galbraith 

Skolske.sk prináša portrét významného ekonóma

Foto: www.britannica.com

Bratislava 05.05.2020 (Skolske.sk)

John Kenneth Galbraith (1908 – 2006) je jedným z najväčších teoretikov XX. storočia.  Bol stúpenec keynesovstva, neoinštitucionalizmu, spolutvorca teórie konvergencie. Jeho ekonomické knihy sa stali i v 50. a 60. rokoch bestsellermi.

Prednášal v amerických Harvarskej Unikerzite, Kalinfornskej univerzite a Princentonskej univerzite. V roku 1972 bol prezidentom Americkej ekonomickej asociácie. Bol laureátom  Ceny Franka E. Seidmana v politickej ekonómii, Ceny Veblena-Kommonsa (1976), V. Leontieffa. Narodil sa v roku 1908 v Kanade. Od roku 1937 bol občanom USA.

John Galbraith kritizoval názor, že na hospodárskom trhu sú sily v stave voľnej hospodárskej súťaže. Veril, že „spoločnosť spotrey“ rozvíja hospodársku nerovnováhu a venuje priveľa zdrojov na výrobu spotrebného tovaru a nie dosť na verejné potreby a infraštruktúru. John Galbraith tiež kritizoval názor obhajcov monetarizmu, že vládne výdavky nie sú schopné znížiť nezamestnanosť. Jeho prístup k rozvoju verejného sektora bol v súlade s Keynesovou ekonomickou doktrínou. Vo svojej knihe Spoločnosť rebytku (The Affluent Society, 1958), zdokumentoval tendenciu kapitalizmu voľného trhu vytvárať súkromnú veľkoleposť a zároveň chudobu v spoločnosti. Pevne veril v úlohu vlády v ekonomickom plánovaní. Tvrdil, že motivácia veľkých korporácií závisí od vplyvu „technologickej štruktúry“ alebo riadenia odborov a že tieto korporácie boli motivované skôr snahou o bezpečnosť a expanziu, ako snahou o maximálny zisk. Časť reklamy mu bola považovaná za dôležitý prostriedok na získanie moci na trhu a zabezpečenie expanzie. Na druhej strane sú podniky brzdené „vyrovnávacou silou“ iných firiem, odborových zväzov, spotrebiteľských skupín a vlád. Veril tiež, že v modernej ekonomike sa ženy stali skrytou triedou sluhov.
​​​​​​​
V knihe Ekonomická teória a ciele spoločnosti ( Economics and the Public Purpose, 1973) John Galbraith poznamenal, že korporácie kontrolované technologickou štruktúrou tvoria plánovaný subsystém hospodárstva, zatiaľ čo malé podniky tvoria trhový subsystém. Zároveň plánovaný subsystém využíva trhový subsystém a vytvára nerovnosti v zisku. John Galbraith veril, že táto technológia tiež zaujímala vedúce postavenie v ekonomike ZSSR, čo by v konečnom dôsledku malo viesť k vývojovej konvergencii trhu a plánovaných ekonomických systémov. V tejto knihe predstavil kategóriu „sebavykorisťovanie“, ktorou nazýval činnosť zamestnávateľa alebo podnikateľa pracujúceho v jeho vlastnej spoločnosti.

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]