Autor textu: Dominika Valachová
05.05.2020

Hra, pri ktorej objavíš poklad aj nádherné miesta

Už si unavený z neustáleho domáceho vysedávania? Chcel by si vybehnúť do prírody a zažiť pritom naozajstné dobrodružstvo?

Foto: Dominika Valachová

Bratislava 05.05.2020 (Skolske.sk)

Vyskúšaj geocaching! Bádateľskú hru plnú zábavy. S pravidlami hry si lámať hlavu nemusíš. Stačí ti len stiahnuť aplikáciu a zaregistrovať sa. Lov pokladov sa môže začať! 

Geocaching je celosvetová hra, ktorá je z roka na rok populárnejšia. Po celom svete je dokopy poschovávaných niečo cez tri milióny schránok. Vôbec prvým hráčom bol Američan Dave Ulmer, ktorý 3. mája  v roku 2000 skryl v Oregone nádobu s papierom a perom . Následne súradnice z miesta umiestnil na internet a začal sa fenomén menom geocaching. Na Slovensku sa teší veľkej obľube tiež. Takmer po celej krajine sú poschovávané krabičky plné prekvapenia. Schránky sú ukryté v prírode najčastejšie pri pamiatkach a frekventovaných lokalitách, ktoré turisti radi navštevujú. Pri hľadaní objektu sú známe len geografické súradnice. Nie je to avšak nič zložité. Aplikácia zaznamenáva tvoju polohu a ukazuje ti smer. Tebe stačí len ak máš odhodlanie a chuť zažiť s priateľmi menšie dobrodružstvo. Popritom môžeš natrafiť na nové miesta a vidieť krásne pamiatky, ktorými sa pýši naša krajina. Ak sa ti podarí krabičku nájsť dávaj si pozor,  aby ťa nikto pritom nevidel. Nechceš azda, aby sa skrýša prezradila.V schránkach bývajú schované zväčša užitočné veci s dlhšou životnosťou. Tradične sa v nej nachádza papierik, na ktorý sa podpisujú všetci bádatelia. Ty tak môžeš vidieť koľko ľudí už našlo skrýšu pred tebou. Ak sa ti niečo v krabičke pozdáva, môžeš si to odniesť so sebou domov. Platí však jedna podmienka. Na oplátku tam musíš tiež niečo zaujímavé prihodiť. Schránku, ktorú si našiel nenič a za žiadnych okolností ani neprekladaj. Ukrytá môže byť naozaj kdekoľvek. Najčastejšie býva  schovaná vo vydlabanom dreve, pod skalami no niektoré nájdeš visieť aj na strome. 

pic
Foto: Dominika Valachová

Podobne ako každá hra aj táto má svoje stupne náročnosti, ktoré môžeš postupne zvyšovať. Ak už nie si v tejto hre nováčik, môžeš si trúfnuť na omnoho zložitejší level. Súradnice ti už nebudú ukazovať skrýšu, ale len prvú zastávku. Čakajú na teba rébusy a rôzne hádanky. Ku krabičke sa dostaneš len vtedy, ak ich vyriešiš a dopracuješ sa k súradniciam svojpomocne. Pri hľadaní treba byť obozretný a dávať pozor na všetky zanedbateľné detaily. 

pic
Foto:Dominika Valachová

Geocaching som si veľmi rýchlo zamilovala. Získal si ma natoľko, že s priateľmi podnikáme dobrodružnú výpravu každý týždeň . Bývam v hornatejšom okrese a podobných skrýš sa tu nachádza neúrekom. Naposledy som spolu s mojimi kamarátkami hľadala tie, ktoré sú ukryté v Strážovských vrchoch. Bol to naozaj úžasný zážitok. Bohužiaľ, orientácia v prírode nepatrí medzi naše silné stránky preto sme v lese trochu aj poblúdili. Ukrytú schránku sme však našli a bol to neopísateľný pocit. Vo vodotesnej nádobe boli rôzne recepty, sadenice, hračky pre deti, časopisy a hlavne písací blok, do ktorého sme zaznamenali naše podpisy. Z krabičky sme si nezobrali žiaden suvenír, no prihodili sme tam niečo pre radosť.

pic
Foto: Dominika Valachová

Geocaching je naozaj skvelá hra pre všetkých, pri ktorej sa rozhýbeš a okúsiš adrenalín.  Dokonca nezáleží ani na tom, odkiaľ pochádzate. Skrýš je na Slovensku dosť. Ktovie, možno nájdeš takú, ktorú ešte nikto pred vami neobjavil. 

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]