Autor textu: Veronika Cepková
06.05.2020

ANKETA: Ako vnímajú maturanti riešenie Ministerstva školstva ohľadom zrušených maturitných skúšok? 

Ilustračná snímka, FOTO TASR - Radovan Stoklasa

Dňa 23. apríla vyhlásil minister školstva Branislav Gröhling zrušenie maturitných skúšok aj Testovania 9 pre tento školský rok. Ako toto rozhodnutie hodnotia samotní študenti?

Pandémia koronavírusu COVID-19 pretrváva na Slovensku už takmer dva mesiace. Zatvorenie škôl bolo jedným z prvých opatrení, ktoré vláda zaviedla. Žiaci v tomto období využívali distančnú formu výučby. Nad riešením tohtoročných maturít visel dlho otáznik. Dňa 23. apríla vyhlásil minister školstva Branislav Gröhling zrušenie maturitných skúšok aj Testovania 9 pre tento školský rok. Uviedol tak na tlačovej konferencii po rokovaní vlády. Ako toto rozhodnutie hodnotia samotní študenti?

Prieskumu sa zúčastnilo 22 maturantov. 86,4% študentov maturitných ročníkov sa stotožňuje s rozhodnutím ministra školstva o zrušení maturít.  13,6% žiakov sa vyjadrilo, že s týmto riešením nesúhlasí. 

KRISTÍNA, 18
Študujem jazykový odbor, ktorý trvá päť rokov. Vo štvrtom ročníku maturujeme zo slovenského jazyka a z ostatných predmetov až v poslednom, piatom. Viem to teda porovnať a nemám pocit, že by ma to výrazne ovplyvnilo. Pre mňa bola maturita iba čistá formalita. Neukáže čoho sme v živote schopní alebo, že nemôžeme pokračovať v živote. Necítim sa menejcenná kvôli tomu, že som nematurovala tradičným spôsobom.
ZUZANA, 20
Som veľmi spokojná s týmto rozhodnutím. Úprimne si myslím, že toto riešenie by sa mohlo aplikovať aj na budúce ročníky. Motivuje to žiakov učiť sa počas celého štúdia a nenechávať to iba na osud. Taktiež priemer známok vypovedá o vedomostiach viac ako jedna odpoveď pod nátlakom.
BARBORA, 18
Samozrejme, potešila som sa tejto správe. Predsalen to znamená menej stresu. Na druhú stranu, asi mi bude chýbať ten „zážitok“ z maturít. Osobne si však myslím, že je to rozumné riešenie, keďže účasťou na maturitách by som riskovala aj zdravie svojich blízkych.
FLORIÁN, 20
Som rád za toto riešenie. Situácia, v ktorej sme sa nachádzali bola veľmi hektická. Všetko sa riešilo príliš impulzívne. Učitelia boli v neistote, čo vyvolávalo zase tlak na nás.
TEREZA, 19
Nepovažujem tohtoročné maturity za menejcenné. V priemere známok nemôžeme mať „šťastnú ruku“, tak ako pri vyberaní témy maturitnej otázky. Jediný rozdiel vidím v tom, že sme neboli vystavený takému stresu ako ostatní maturanti. Ja osobne by som si však maturitu rada skúsila.
IVANA, 18
Myslím si, že toto hodnotenie je objetívne. Učili sme sa riadne celé štyri roky, nie iba tento maturitný rok. Priemerom z vysvedčení a vytvorení maturitnej známky sú naše výsledky dokonca oveľa dôveryhodnejšie a pravdivejšie. Prislúchajú celému nášmu stredoškolskému štúdiu, nie iba tomu, čo sme sa naučili na jednu skúšku.
JAKUB, 19
Rátam s tým, že nie všetci ľudia budú brať naše maturitné skúšky objektívne. No iba málo ľudí si uvedomuje, že my sme si takéto maturity nevybrali. A je noazaj potrebné si uvedomiť, že vykonávať maturitnú skúšku v takýchto podmienkach, by bol iba väčší stres a riziko. Myslím si, že toto je najlepšie riešenie pre nás všetkých.

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]