Autor textu: Dominika Valachová
06.05.2020

Dedinka, ktorá vás chytí za srdce

Počas pandémie sa mi otočili hodnoty. Začala som viac času tráviť doma s blízkymi a užívať si každú voľnú chvíľu v prírode.

Foto: Dominika Valachová

Bratislava 06.05.2020 (Skolske.sk)

Už dlhšie som počula o nádhernom prírodnom bohatstve, ktorým sa dedinka Haluzice pýši. Na výlety v prírode mi však popri mojich povinnostiach nezostal čas. Malebná dedinka leží v Bošáckej doline, takmer na skok od Nového Mesta nad Váhom. V obci sa ľahko orientuje najmä vďaka náučnému chodníku, ktorý nielen ukazuje správny smer ale ponúka aj zaujímavé čítanie.

pic
Foto: Dominika Valachová

Cez obec preteká Haluzický potok, ktorý svojou aktívnou činnosťou vytvoril jedinečnú prírodnú pamiatku Haluzickú tiesňavu. Každým rokom sa zväčšuje a turistom ponúka krásne vodopády a okúzľujúcu okolitú prírodu. Cez roklinu vedú mostíky a drevené rebríky, ktoré turistický zážitok posunú na úplne inú úroveň. Prechádzka stále meniacou sa tiesňavou je nenáročná a zvládne ju naozaj každý. Nám  priechod zhoršovalo len blato, pri ktorom hrozilo pošmyknutie sa do miestneho potôčika. Pýchou Haluzíc je aj zrúcanina rímskokatolíckeho kostola Všetkých svätých z 13.storočia. Unikátny kostolík patrí k fotografickým najmalebnejším kusom krajiny.

pic
Foto: Dominika Valachová

Záverečnou bodkou je výstup na vrchol Hájnica, na ktorom je postavená drevená rozhľadňa vysoká 7,3 metra. Pohľad z nej bol v skutku nádherný. Vidieť môžete krásne scenérie Považského Inovca, zrúcaniny hradov Tematín či dokonca vrcholy  Bielych Karpát. V obci sme strávili celý deň. Haluzické kopanice nás doslova chytili za srdce. Turistiku v nádhernom prostredí s množstvom prírodných úkazov vrelo odporúčam!  

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]