Autor textu: Patrik Mindžák
12.05.2020

Nervydrásajúci súboj medzi športom a koronavírusom

Pasovanie športového sveta s neviditeľným protivníkom

Foto: GLOBSEC

Bratislava 10.05.2020 (Skolske.sk)

Začiatkom tohto roka sa začala po celom svete rozširovať nová nákaza – ochorenie COVID-19. Tento koronavírus ovplyvnil každú stránku života, taktiež aj ekonomiku či cestovanie. Neobišiel však ani športový svet. Hromadne sa začali rušiť alebo presúvať podujatia, zápasy či dokonca olympijské hry.

​​​​​​​Ako prvé podujatia padli v Číne, v rodisku nákazy – odložili všetky športy na neurčito. Toto ochorenie však neostalo iba za hranicami tejto obrovskej krajiny, ale šírilo sa ďalej. Vo februári tohto roka sa dostalo aj do Európy, ako prvú obeť si vyžiadalo Taliansko. Nasledovalo Španielsko, Nemecko či Francúzsko a postupne sa prerušili všetky súťaže v každej krajine. Okrem Bieloruska. Tam si veselo pokračujú ďalej, dohrali hokejovú ligu, pokračujú vo futbalovej, organizujú tenisové podujatia, hádzanú taktiež nijako neovplyvnila súčasná krízová situácia. Po prepuknutí nákazy v tejto krajine sa zmenilo snáď iba jedno – počet divákov na štadiónoch. Z tisícoch im na zápasy najvyššej futbalovej súťaže prídu v priemere dve stovky. Prezident Bieloruska Lukašenko sa koronakríze vysmieva, nazval ho obyčajným soplíkom. Sám je športový nadšenec, hráva minskú mestskú hokejovú ligu, aj to je zrejme jeden z dôvodov, prečo neruší, prípadne neodkladá všetky podujatia.

Tenisové turnaje sú prerušené minimálne do júla, neodohrá sa tak slávny Wimbledon. Cyklistické súťaže sú buď zrušené alebo odložené, Tour de France by sa mala konať koncom augusta, začiatkom októbra taktiež aj podujatie Giro d´Italia, kde prisľúbil účasť po prvýkrát aj náš Peter Sagan, ale prekrýva sa s podujatím Vuelta de Espaňa. Najväčšiu obeť však zniesli olympijské hry. Po nekonečných rokovaniach boli odložené na leto 2021. Posledné informácie hovoria dokonca o tom, že ak sa nenájde liek alebo vakcína proti tomuto ochoreniu, hry môžu byť úplne zrušené. V histórii sa tak stalo iba pre svetové vojny, odložené však boli vôbec prvýkrát.

pic
Foto: eTurboNews

Súčasný koronavírus najviac ovplyvnil futbalový svet. Prerušil prestížnu Ligu Majstrov spolu s Európskou ligou, ale aj národné súťaže naprieč celou zemeguľou. Dokázali by sme spočítať prstami jednej ruky, kde všade sa momentálne hrávajú súťaže – Nikaragua, Taiwan, Turkménsko či spomínané Bielorusko. V Tadžikistane je liga prerušená do 10. mája aj napriek tomu, že krajina nehlási ani jeden prípad nákazy, taktiež sa tam dokonca doteraz súťažilo bez divákov!

Nadšenci tejto nádhernej loptovej hry sú zúfalí, čakajú na maličkú iskierku nádeje, kedy sa súťaže obnovia. Nemecko plánuje reštartovať svoju súťaž už 16. mája. Štáty ako Španielsko, Taliansko alebo Anglicko svoje súťaže odložili do júna, samozrejme medzi nimi aj naše Slovensko. Je však otázne, či sa sezóny aj dohrajú, keďže v auguste začína nový ročník. Niekde aj skôr – na Slovensku sa nová futbalová sezóna začína v polovici júla. Formát turnaja na niekoľkých štadiónoch nemusí vyhovovať každému. Svoje do toho môže povedať aj fakt, že je zákaz trénovania vo väčších skupinách, smie sa trénovať vo dvojiciach s dodržaním všetkých hygienických opatrení. Postupne sa však opatrenia uvoľňujú, ale stále má čas najdôležitejšiu rolu – je ho veľmi málo na to, aby sa všetko bez výraznejších komplikácií stihlo, hráči potrebujú zaslúžený oddych po vyčerpávajúcej sezóne (aj keď trochu inak ako zvyčajne), a v auguste znovu nastúpiť na trávniky. A to môžu byť futbalisti radi za odloženie medzištátnych zápasoch na ďalší rok, vrátane turnaja majstrovstiev Európy.

pic
Foto: SITA

Tento neviditeľný nepriateľ víťazí na všetkých frontoch, je len na nás, aby sme ho čím skôr zastavili a porazili. Takisto aj športovci, ktorí sa musia pripravovať a udržiavať v kondícii v domácich podmienkach. Nikto nevie, kedy sa znovu všetky súťaže rozbehnú a či vôbec tento rok. Ostáva nám len čakať, byť zodpovednými občanmi a tak už bude len otázkou času, kedy sa všetko vráti do tak veľmi vytúženého normálu.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]