Autor textu: Patrik Mindžák
10.05.2020

Predčasné ukončenia sezón môžu znamenať obrovský boj

Zvíťazí chamtivosť alebo čestnosť?

Foto: Reuters

Bratislava 10.05.2020 (Skolske.sk)

Za jednu z obetí nového koronavírusu sa dá považovať aj európsky futbal. Kým národné súťaže sa v Holandsku a Francúzsku už úplne ukončili, ostatné krajiny vyčkávajú na lepší priebeh koronakrízy a dúfajú v jej reštart. V spomínaných krajinách bol pridelený titul prvému celku tabuľky, zatiaľ čo holandský Ajax Amsterdam titul odmietol, Paríž Saint-Germain si ho ponechal. Ich rivalovi z Lyonu sa rozhodnutie nepáči, odvolal sa. Jeden z dôvodov môže byť fakt, že navrhli riadiacim orgánom svoj vlastný návrh na dohratie sezóny systémom play-off v auguste, ďalší zase ich siedma priečka, ktorá znamená pauzu od európskej futbalovej špičky na nasledujúcu sezónu.

​​​​​​​Nemecko sa s pandémiou pasuje veľmi dobre, plánovali reštartovať súťaž 9. mája, tento dátum však vláda neschválila, no ten ďalší už áno. Bundesliga začína už túto sobotu, 16. mája, samozrejme, že bez divákov na tribúnach. Ostatné krajiny prerušili súťaže do júna, otázkou však je, či tento termín bude znamenať aj želaný reštart.

pic
Foto: SITA

Najväčší stres ale určite zažíva anglický Liverpool. Domáci titul nezískal 30 rokov, tento rok kraľuje, má 25-bodový náskok pred druhým Manchesterom City. Ak by sa súťaž v júni neobnovila a sezóna zrušila, je otázne, či by anglická futbalová federácia majstra určila. Ak nie, zostali by im oči len pre plač. Ak áno, rozhodne by mali vrásky na čele, či sa titulu vzdať alebo si užívať jeho prítomnosť v klubovej vitríne po vyše štvrťstoročí. Táto prípadná dilema je nezávideniahodná. Môže sa pokojne stať, že ak sa liga dohrá, nemusia nastúpiť vo forme, v akej celú sezónu boli, a tento obrovský náskok by nejakým zázrakom stratili. Všetko je, bohužiaľ, reálne v súčasnej koronakríze. Tamojšia federácia počíta s júnovým termínom reštartu, avšak situácia v celej Veľkej Británii tomu nezodpovedá a je málo pravdepodobné, že sa dátum dodrží. Množstvo prípadov nakazených a úmrtí hovoria proti plánovanému reštartu, skôr sa prikláňajú k predčasnému ukončeniu ligy. Až vtedy by celý svet upieral pohľad na toto mesto Beatles, ako sa popasujú s prípadne prideleným titulom.

pic
Foto: PremierLeague

V Španielsku či Taliansku majú vedúce pozície futbalisti Barcelony a Juventusu Turín. Tu by bola situácia o čosi horúcejšia, keďže náskok na Pyrenejskom polostrove je dvojbodový a na Apeninskom polostrove dokonca len jednobodový. Okamžite by sa všetky klube bojujúce o titul alebo o európske miestenky začali ozývať ohľadom nespravodlivého rozhodnutia o predčasnom ukončení súťaže. Hoci by sa tieto spomínané kluby vzdali svojich majstrovských titulov, európske miestenky by zrejme ostali pre tie tímy, ktoré sa na daných miestach držali pred vypuknutím pandémie. Tiež je možné, že celky v strede tabuľky by mohli mať vynikajúci finiš sezóny a mohli by tak predbehnúť dovtedy bezchybného súpera a vybojovať si túto miestenku pre seba.

pic
Foto: SITA

Je to naozaj ťažká otázka, ako pokračovať. Jedno rozhodnutie nemusí vyhovovať každému. Tak či onak, táto športová dilema je dnes druhoradá. Nadšenci tejto loptovej hry môžu len smutne sledovať aktuálne informácie z ich obľúbenej súťaže, ako tamojšia federácia rozhodne o osude sezóny 2019/2020. Pikantné bude, keď sa pridelia tituly a miestenky do pohárovej Európy. Fanúšikovia po celom svete tak budú sledovať zaujímavý duel ušľachtilosti proti chamtivosti rôznych klubov.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]