Autor textu: Tamara Michalková
11.05.2020

Budeme v školách aj počas letných prázdnin?

Počas mimoriadneho prerušenia vyučovania v školách kvôli novému koronavírusu sa vzdelávanie realizuje dištančnou formou. Budú školy aj naďalej pokračovať touto formou výučby, alebo sa vyučovanie predĺži do letných prázdnin?

Ilustračná snímka.

V prípade, že budú v letných mesiacoch otvorené letné školy, zameriavať sa budú na výchovu žiakov a čiastočne budú o vzdelávaní. Minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS) v rozhovore pre TASR vyhlásil, že budú dobrovoľné zo strany škôl a zriaďovateľov, ale aj zo strany rodičov a detí...

Deti v nevýhode

Deti sa však nemusia báť o svoje letné prázdniny. Minister potvrdil, že sa letné školy nestanú zo všetkých škôl na Slovensku. "Chceme ich ponúknuť pre rodičov a deti zo sociálne znevýhodneného prostredia alebo pre tých, ktorí pociťujú, že v týchto mesiacoch nemali plnohodnotné vzdelávanie a mohla by nejakým spôsobom nastať nerovnosť kvality vzdelávania," vysvetlil Gröhling. Letná škola ako taká podľa šéfa rezortu školstva fungovala každé letné prázdniny. Minister ďalej hovoril aj o možných nedostatkoch detí, ktoré nemajú možnosť každodennej online výučby. Veľké medzery by sa ukázali práve pri obnove prezenčnej výučby v Septembri.

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) začiatkom mája pripustil, že deti by mohli mať počas letných prázdnin možnosť aspoň mesiac chodiť do škôl a dobehnúť zameškané učivo. Vysvetlil, že ak to umožní situácia a čísla budú naďalej priaznivé, bolo by to v prospech detí. Na sociálnej sieti vysvetlil, že desiatky tisíc detí nemajú doma internet, tablet či počítač a keď sa im skončia letné prázdniny, budú v nevýhode voči svojim rovesníkom.

Školy nie sú dostatočne vybavené 

„Sme si vedomí, že školy nie sú na to vybavené, aby v nich v júli a v auguste akýmkoľvek spôsobom prebiehalo vyučovanie alebo stretávanie sa, či už je to po stránke klimatizácie, vybavenia alebo personálneho zabezpečenia,“ poznamenal minister. Princíp letných škôl podľa neho nespočíva v tom, že žiaci budú sedieť celé dni v školských laviciach.

Letné školy by teda počas tohtoročných prázdnin mali byť. Vyzerá to ale tak, že nebudú povinné a prihlásiť sa do nich budú môcť dobrovoľne všetky deti, ktoré pociťovali nedostatočný prístup učiteľov k zadávaniu úloh online alebo nemali doposiaľ žiaden prístup k vzdelávaniu sa cez počítač.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]