Autor textu: Sofia Martinková
13.05.2020

Tehotné deti napospas cirkvi

Filipíny dlhodobo čelia detským tehotenstvám, ktoré zaťažujú nemocnice aj ekonomiku. Cirkev však odmieta ustúpiť.

Ilustračná snímka.

Keď sa spomenú Filipíny, väčšina z nás si predstaví pokojnú ostrovnú atmosféru, prírodné scenérie a teplé počasie. Lenže aj táto na prvý pohľad nádherná krajina skrýva ťažkosti. Jedným z hlavných problémov je dlhodobo prítomný fenomén, ktorého sa civilizované krajiny už takmer úplne zbavili. Počet detských tehotenstiev je alarmujúci- porovnanie medzi rokmi 2012 a 2018 ukázalo až 63% nárast a nemocnice sú preplnené. Až jeden z piatich ľudí trpí na Filipínach chudobou, žije v nehygienických a biednych podmienkach na okrajoch spoločnosti v slumoch. Spolu s ďalšími stovkami nezamestnaných a nevzdelaných ľudí sú medzi nimi tehotné dievčatá.

Chudobné dievčatá sú vo vzťahoch s oveľa staršími mužmi a väčšina pritom otehotnie, pričom je ich styk často neželaný a násilný. Prieskumy hovoria o približne 600 pôrodoch za deň. Za rok pôrody dievčat vo veku 15 až 19 dosahujú dvestotisíc a mnoho z nich pôrod neprežije.        
                                                                                                              
Sex je legálny od 12 rokov, zatiaľ čo o antikoncepciu môžu požiadať u lekára do svojich 18 rokov len s povolením rodičov, ktorí sú často hlboko veriaci a o forme ochrany nechcú ani počuť. Nepoužívanie antikoncepcie podporujú aj mýty, vďaka ktorým sa dievčatá boja antikoncepciu použiť, pretože ju považujú za nebezpečnú. Alarmujúce množstvo mladých mamičiek využívajúcich lekársku starostlivosť veľmi zaťažuje ekonomiku, pretože dievčatá sú samé ešte len deťmi, nemajú dokončené vzdelanie a nie sú schopné sa zapojiť do spoločnosti, nájsť si prácu a plnohodnotne fungovať. Sú zúfalo závislé od zdravotnej starostlivosti a kruh sa uzatvára. Z nemocnice sa vracajú s deťmi do nehygienických, chudobných pomerov - do chatrčí obklopených bahnom a tam vychovávajú svoje deti a medzi nimi dcéry, ktoré čaká rovnaký osud.        
                                                                                             
Tento problém by sa dal vyriešiť povinným školským vzdelávaním o sexuálnej výchove a voľnému prístupu ku antikoncepcii, o čo sa aj vláda pokúsila v roku 2012, no s tým cirkev odmietla súhlasiť. 

pic
Foto: preklad nápisu- Antikoncepcia je hriech. Cirkev vždy vyhráva.

Rímskokatolícka cirkev má vo Filipínach veľké slovo (80,5% veriacich v krajine vrátane vládnych predstaviteľov) a takúto výchovu považuje za striktne nemravnú. Cirkevní aktivisti horlivo protestovali proti tomuto nariadeniu a školy prosto nešli proti vlastnej viere. Tých, ktorí nevedia ovládať svoje živočíšne pudy rozmnožovania, považujú jednoducho za „slabých“.

   „Na Filipínach by mala byť určitá hranica medzi cirkvou a štátom, ale väčšina našich vládnych predstaviteľov sú hlboko veriaci ľudia. Samozrejme, že rešpektujem ich osobnú vieru, no myslím si,                       že je problém, keď svoje presvedčenia tlačia na milióny iných ľudí.“                                         -Amina Evangelista-Swanepoel, členka organizácie Korene zdravia (Roots of Health)

Aktivisti zatiahli do boja najvyšší súd, no napriek ich snahe súd v roku 2015 povolil 51 druhov antikoncepcie, ktorá nezahŕňala potraty. Lenže proti tomuto sa postavili niektorí lokálny politici, ktorí zakázali predaj antikoncepcie vo svojich mestách. 

„Mesto Puerto Princesa podporuje život a rodinu, čo je naozaj neškodná vec a ja som jednoducho                                   odmietol vyčleniť zdroje na kupovanie antikoncepcie.“                                                                        -Dennis Socrates, starosta mesta Puerto Princesa

Potraty sú zakázané a bezmocné dievčatá sa často uchyľujú k nelegálnym, riskantným možnostiam potratenia, ktoré je možné zohnať až prekvapivo ľahko. Stačí ísť na trh a opýtať sa niektorej zo starších žien. Tá vás už zavedie k potrebnému človeku. Tieto nebezpečné pokusy väčšinou opäť končia v nemocnici.

Vysoké počty tehotenstiev v detskom veku sú na Filipínach dlhotrvajúcim problémom a zmena je v nedohľadne, ibaže by sa konečne určili hranice, ako ďaleko môže cirkev zasahovať do vecí štátu.

Zdroje:
https://www.aljazeera.com/programmes/101east/2018/01/philippines-baby-factory-180117092641851.html
https://www.aljazeera.com/indepth/features/young-poor-pregnant-teen-mums-philippines-180123080457459.html
https://psa.gov.ph/tags/teenage-pregnancy
https://www.hrw.org/news/2017/11/20/philippines-lifts-ban-51-contraceptives

Zdroje obrázkov:
https://www.rappler.com/nation/33279-pro-anti-rh-law-rally
https://ph.theasianparent.com/teenage-pregnancy-in-the-philippines-2

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]