Autor textu: Vladimír Bačišin
21.05.2020

Abeceda ekonomiky - ekonofyzika

Skolske.sk prináša seriál - základné informácie o ekonomike

Foto:www.pexels.com

Bratislava 21.05.2020 (Skolske.sk)

Ekonomická teória, alebo ekonómia neexistuje len sama o seba. Sú aj prieniky s inými vedami. Jednou z nich je ekonofyzika. To slovo je z dvoch prvkov. Prvým je ekonómia a druhým fyzika. Ako funguje táto symbióza?

Nová veda sa objavila začiatkom deväťdesiatych rokov minulého storočia. Ekonomické problémy analyzuje a pokúša sa ich riešiť metódami fyziky. Uplatňuje sa najmä v oblasti financií, presnejšie finančných trhov. Prvá konferencia, ktorá oficiálne priznala danú teóriu bola v Budapešti v roku 1998. O novom vednom odbore predniesli správu Jénos Kertesz a Imre Condor. Zárodky vedy sa objavili o niečo skôr. Matematik Benoit obajvil že ceny akcií stúpajú v malom časovom období rovnako ako vo veľkom. Zistil, že existujú množiny čísiel, ktoré sa na seba podobajú.

Ekonofyzika čerpá nielen z matematiky, ale aj mechaniky, zoskupení kvapalín. Čínski ekonómovia objavili, že pokles cien a ich rast sa podobá na premenu vody na paru, alebo na ľad. Ináč povedané pomocou princípy fyziky sa používajú pri výskume nezvyčajných javov v ekonomike. Aké metódy výskumu používa súčasná ekonofyzika?

Je to napríklad výskum, ktorý sa podobá na analýzu chaotického pohybu molekúl v kvapalinách, kvantová mechanika a teória kvantového poľa.
​​​​​​​
Motívom vzniku ekonofyziky bol krach na burze v roku 1987. Vtedy zasiahol finančné trhy jeden z najväčších krachov v dejinách. Jeho výskyt na väčšine hlavných svetových búrz znamenal takmer okamžitú stratu vo výške biliónov dolárov. Ako história ukázala, prípadný krach neznamená iba stratu pre veľkých investorov na trhu, ale i stratu úspor a penzií jednotlivcov, neraz nasledovaný výraznou recesiou. Je teda zrejmé, že tento fenomén je v centre skúmania nielen ekonómov ale v poslednej dobe i fyzikov, ktorí sa vo vzájomných vzťahoch na trhu snažia nájsť podobnosť s dejmi ako sú zemetrasenia alebo poruchy materiálu. Stručne povedané. ekonofyzika je veda, ktorá používa na vysvetlenie ekonomických javov princípy fyziky.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]