Autor textu: TASR
20.05.2020

Poslanci Trnavského kraja schválili zmenu v poskytovaní štipendií

Štipendiá sa týkajú žiakov všetkých stredných škôl v Trnavskom kraji.

Ilustračná snímka,  FOTO TASR – Jakub Kotian 

Trnava 20. mája (TASR) – Poslanci Zastupiteľstva Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) schválili na svojom mimoriadnom zasadnutí všeobecne záväzné nariadenie (VZN) o poskytovaní štipendií z rozpočtu TTSK.

Nariadenie bolo predložené na podporu žiakov v sociálnej núdzi, talentovaných žiakov v oblasti športu, mimoriadnych výsledkov žiakov vo vedomostných súťažiach a olympiádach a na podporu žiakov prvých ročníkov, ktorí vstúpia do systému duálneho vzdelávania.

Štipendiá sa týkajú žiakov všetkých stredných škôl v Trnavskom kraji. Zmenili sa podmienky na schvaľovanie štipendia na podporu žiakov študujúcich v duálnom vzdelávaní a vzťahuje sa len na žiakov prvých ročníkov stredných odborných škôl.

Navrhované štipendium pre duálne vzdelávanie slúži na zvýšenie motivácie žiakov stredných odborných škôl na vstup do duálneho vzdelávania. Zmeny sa týkajú zadefinovania lehoty na prijatie žiadosti či odobratia štipendia v prípade neúčasti na praktickom vyučovaní.
​​​​​​​
"Zásadná zmena sa týka skutočnosti, keď sa župné duálne štipendium bude vyplácať aj v prípade vyhlásenia mimoriadnej situácie, núdzového stavu alebo výnimočného stavu, ktoré majú vplyv na účasť žiaka na praktickom vyučovaní. Pri všetkých štipendiách sa zjednotila žiadosť o štipendium," uviedol predseda TTSK Jozef Viskupič.

Od navrhovanej zmeny kraj očakáva u žiakov stredných odborných škôl študujúcich v kraji zvýšený záujem o duálne vzdelávanie, ale zároveň štipendium motivuje žiakov byť zodpovednejšími. "Duálne vzdelávanie má významný vplyv na modernizáciu školstva, umožňuje získať zamestnávateľom kvalifikovaných a overených zamestnancov s kladením dôrazu na kvalitu výučby, zručnosti, zvýšenie finančnej gramotnosti a samostatnosti žiakov," doplnil predseda TTSK.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]