Autor textu: TASR
01.06.2020

SAAVŠ chce bližšie spolupracovať so zamestnávateľmi pri dopĺňaní ľudí z praxe 

Aktuálne je v zozname posudzovateľov zapísaných 800 odborníkov.

Na archívnej snímke Predseda výkonnej rady SAAVŠ Robert Redhammer. FOTO TASR - Pavol Zachar

Bratislava 1. júna (TASR) - Slovenská akreditačná agentúra pre vysoké školstvo (SAAVŠ) sa dohodla na užšej spolupráci pri nábore odborníkov z praxe do zoznamu posudzovateľov s Asociáciou zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR a Republikovou úniou zamestnávateľov (RÚZ). Predseda výkonnej rady SAAVŠ Robert Redhammer o tom informoval na pondelkovom tlačovom brífingu.

Aktuálne je v zozname posudzovateľov zapísaných 800 odborníkov, 350 prešlo už školeniami, priblížil Redhammer. Spoluprácou so zamestnávateľmi chcú doplniť ľudí v praxe. Okrem AZZZ SR a RÚZ plánujú osloviť aj predstaviteľov ďalších organizácií.

Generálny sekretár AZZZ SR Oto Nevický považuje spoluprácu za potrebnú. Verí, že členovia asociácie prispejú prostredníctvom svojich odborníkov k schvaľovaniu študijných programov, ktorých absolventi budú užitoční pre trh práce. "Myslím si, že postupne by to celkovo malo prejsť k tomu, že tie študijné odbory, ktoré sú nepoužiteľné a ktoré trh práce nevyžaduje, by mali postupne zanikať alebo by nemali byť štátom podporované a platené," načrtol Nevický.



Prvý viceprezident RÚZ Mário Lelovský pripomenul, že už po minulé roky, keď bol dopyt po pracovnej sile obrovský, asi 50 percent absolventov nikdy nepracovalo v odbore, ktorý vyštudovali. Prichádzajúca kríza podľa neho zapríčiní, že trh práce si bude precíznejšie vyberať absolventov, vyžadovať od nich nové zručnosti a pripravenosť na vznikajúce povolania. "Ak budú študovať odbory, ktoré už doteraz mali nízku uplatniteľnosť v praxi, sa to len zhorší," upozornil s tým, že študijný odbor si treba vyberať s vysokou mierou zodpovednosti.



SAAVŠ pripravuje nový systém akreditácií vysokých škôl v zmysle zákona o zabezpečovaní kvality vysokoškolského vzdelávania. Cieľom je zvýšiť kvalitu vzdelávania s ohľadom na potreby študentov, ich budúce potreby v zamestnaní a živote. Nové pravidlá majú byť v súlade s európskymi postupmi. Ako vysvetlil Redhammer, uplatniteľnosť je len jedným z ukazovateľov pri posudzovaní návrhov na študijný program. Agentúra bude pri hodnotení kvality nových študijných programov zohľadňovať napríklad aj rovnosť príležitostí, úroveň informovanosti či záujem učiteľov.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]