Autor textu: PhDr. Andrea Babiarová, PhD.
16.06.2020

So slovakistami virtuálne po Slovensku

Študenti vytvorili zaujímavý a pestrý program, ktorý nepozostával len z typických a často navštevovaných miest.

Na ilustračnej snímke uprostred Kôpky a masív Vysokej. Štrbské Pleso. FOTO TASR – Milan Kapusta

Výučba slovenského jazyka ako cudzieho jazyka na Sliezskej univerzite v Katoviciach sa neopiera len o tradičné vyučovacie metódy, pretože v záujme lektorky je precvičovanie slovenčiny a jej jazykové ukotvenie aj inými spôsobmi. Medzi ne rozhodne patrí aj aktívna účasť študentov pri realizácií mnohých podujatí na pôde Sliezskej univerzity, ale aj mimo nej. Študenti slovakistiky tak prichádzajú do kontaktu so slovenčinou nielen v rámci vyučovacieho procesu na univerzite, ale vlastnou činorodosťou si upevňujú, rozvíjajú a posúvajú svoje pomyselné jazykové hranice, aby sa v slovenčine zdokonalili.

A práve spomenuté hranice, ktoré sa v uplynulých mesiacoch v dôsledku šírenia koronavírusu zatvorili, nezastavili študentov pri realizácii ich najobľúbenejšej aktivity – exkurzie po Slovensku, hoci trochu inak než zvyčajne. V rámci spoločného druháckeho projektu Virtuálna exkurzia po Slovensku, dokázali totiž spoločné slovensko-poľské hranice prekročiť. Čakala ich neľahká úloha a niekoľkotýždňová práca zahŕňajúca zostavenie trasy, detailné vypracovanie presunov, vytvorenie programu v jednom vybranom slovenskom kraji, reálnosť uskutočnenia trasy, a napokon natočenie 5 minútového vlastného videa (v závislosti od ich technických možností a vizuálnej predstavivosti) so sprievodným komentárom.

Dovolím si tvrdiť, že študenti vytvorili naozaj zaujímavý a pestrý program, ktorý nepozostával len z typických a často navštevovaných miest. Práve naopak, ich cieľom bolo nájsť menej známe miesta, ktoré by tiež sami radi navštívili. Do svojho programu zakomponovali turistiku, poznávanie prírodných krás, hradov, jaskýň, rôzne ochutnávky jedál, degustáciu vín či adrenalínové športy. Pozerajúc nimi vytvorené videá sa spoza hraníc Poľska virtuálne prenesieme do Žilinského kraja, odtiaľ do Trenčianskeho, Trnavského, Bratislavského, odkiaľ putujeme do Nitrianskeho a Banskobystrického kraja. Posledné dva virtuálne dni exkurzie strávime v Košickom a Prešovskom kraji.

Na tomto projekte pracovalo 8 študentov, ktorí predstavili 8 slovenských krajov a vytvorili 8 vlastných videí. A hoci už niekedy boli študenti na pokraji síl, vydržali a nevzdali sa. Nepoddajnosť je jeden z dôležitých elementov nielen pri práci, ale taktiež pri učení sa. Je veľmi dôležité zotrvať, nenechať sa odradiť, poznať cieľ a vidieť výsledok svojej práce. V prípade študentov je ním osvojenie si slovenčiny v písanej a hovorenej podobe. Študentský online projekt nepovažujeme za ukončený, pretože v ďalšom akademickom roku študenti do svojich videí vložia poľské titulky, aby aj medzi Poliakmi mohli prezentovať krásy Slovenska.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]