Autor textu: TASR
18.06.2020

Zástupcovia vedy a súkromného sektora požadujú skvalitnenie riadenia vedy

Slovensko zaostáva v regionálnych a svetových rebríčkoch nielen v kvalite, ale aj vo financovaní vedy a výskumu.

Ilustračná snímka, FOTO TASR - Marko Erd

Bratislava 18. júna (TASR) - Zástupcovia vedy na Slovensku aj predstavitelia súkromného sektora požadujú zefektívnenie a skvalitnenie riadenia vedy a výskumu. Ich cieľom je, aby sa táto oblasť stala prioritou vlády. Vyplýva to z virtuálnej odbornej diskusie na tému budúcnosti slovenskej vedy a výskumu v kontexte transformácie na znalostnú ekonomiku, ktorú organizovala Americká obchodná komora (AmCham) v SR s najvyššími predstaviteľmi v tejto oblasti.
      
Diskutujúci sa zhodli, že slovenská veda dosahuje v mnohých oblastiach priemerné, či iba podpriemerné výsledky a chýba jej excelentnosť na svetovej úrovni. "Máme excelentné tímy, ale sú veľmi izolované a nemajú systematickú podporu," povedal predseda Slovenskej akadémie vied (SAV) Pavol Šajgalík. Slovensko zaostáva v regionálnych a svetových rebríčkoch nielen v kvalite, ale aj vo financovaní vedy a výskumu. To, že slovenskej vede a výskumu chýba systémové riadenie, tlmočila aj správa Najvyššieho kontrolného úradu.
      
"Je nevyhnutné si zadefinovať hlavné merateľné ukazovatele kvality pre všetkých aktérov, ktorí v oblasti vedy a výskumu pôsobia," priblížil štátny tajomník rezortu školstva Ľudovít Paulis s tým, že vedcom je potrebné uvoľniť ruky pomocou zadefinovania priorít a podpory dosahovania relevantných indikátorov výkonnosti, bez zbytočného formalizmu. Podľa prezidenta AmCham Gabriela Galgóciho je Slovensko príliš malá krajina na to, aby dosahovalo excelentnosť všade. "Je potrebné si vytýčiť strategické oblasti, kde sa sústredí pozornosť a kapacity, čo dá Slovensku lepšie predpoklady v budovaní centier excelentnosti. K tomu je ale potrebné prispôsobiť aj lokálne podmienky," tvrdí Galgóci. Ako doplnil, potrebná je revízia a otvorenie parkov širokej bádateľskej komunite.
      
Súčasný model financovania vedy a výskumu je podľa Šajgalíka nedostatočný, pretože vedci sa musia starať "o svoju obživu" cez rôzne granty a nezostáva im kapacita, ani reálne možnosti, na intenzívnejšiu spoluprácu so súkromným sektorom. Spomenul, že v zahraničí je bežné, že veda a výskum si vie zabezpečiť svoje financovanie sčasti cez patenty a licencie, ako aj cez zazmluvnený výskum so súkromným sektorom.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]