Autor textu: TASR
25.06.2020

Prvé dni ministra školstva poznačil koronavírus

Šéf rezortu školstva oceňuje, že sa počas tohto obdobia podarilo otvoriť aj trh s učebnicami.

Na archívnej snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling. FOTO TASR - Pavel Neubauer

Bratislava 25. júna (TASR) – Problematika nového koronavírusu poznačila prvých 100 dní vo funkcii aj nové vedenie rezortu školstva. Minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS) pre TASR uviedol, že od prvého týždňa sa museli popasovať s presunom na dištančné a online vyučovanie, ale aj s tým, ako nastaviť podmienky záťaže, ohodnotenie žiakov či ako určiť, ktoré predmety sú hlavné a ktoré doplnkové. Šéf rezortu školstva oceňuje, že sa počas tohto obdobia podarilo otvoriť aj trh s učebnicami.

"Všetko sme to museli robiť za chodu. Teším sa z toho preto, lebo sme nastavovali pravidlá aj do budúcna, a ak by prišla potenciálne aj druhá vlna, tak máme pripravené všetky usmernenia a nástroje, ako sa zachovať v danej situácii a problematike," povedal minister. Ako poznamenal, rezort školstva momentálne zbiera informácie zo škôl, ako sa vyrovnali s vyučovaním v období koronakrízy a aké problémy pociťovali. "Odhaľujeme, že dištančné vzdelávanie sa začalo týždeň až tri po celom vypuknutí. Toto sú náležitosti, na ktoré sa chceme pozrieť a na základe toho nastavovať aj ostatné pravidlá do budúcna," uviedol Gröhling.  

V rámci prvých 100 dní na rezorte školstva zistili, že existuje okruh detí, ktoré nemali prístup k dištančnému vzdelávaniu z dôvodu ich sociálnej situácie. "Pomohli nám s tým riaditelia a učitelia, ktorí začali vyrábať pracovné listy, tlačiť ich a následne aj distribuovať prostredníctvom terénnych a sociálnych pracovníkov do jednotlivých osád," priblížil šéf rezortu školstva s tým, že na tento zámer vyčlenili 380.000 eur pre školy, aby im preplatili náklady. Poukázal na to, že pomohlo aj vyučovanie prostredníctvom televízneho vysielania v RTVS.

Gröhling pripomenul, že rezort školstva vyčlenil 500.000 eur na letné školy, ktoré budú fungovať posledné tri augustové týždne. "Analyzovali sme, že od septembra budeme mať problémy s deťmi v rámci nerovnosti vzdelávania, takže sme vyhlásili projekt na získavanie podporného personálu. Išlo naň vyše 80 miliónov eur," povedal minister školstva s tým, že sa bude preplácať zhruba 2600 pozícií špeciálnych pedagógov, výchovných poradcov a asistentov, aby im školy mohli uhradiť mzdové náklady.
Pozitívne hodnotí minister aj otvorenie trhu s učebnicami. "Momentálne sme základným školám na prvom stupni umožnili kupovať si učebnice podľa vlastného uváženia a išlo tam vyše 11 miliónov eur. V týchto dňoch budeme túto sumu zvyšovať," povedal. Ako ďalej vysvetlil, doteraz školy nechceli používať učebnice, ktoré im dodával štát, a pýtali si od rodičov peniaze na iné. "Teraz tieto učebnice bude nakupovať štát na základe rozhodnutia učiteľov a riaditeľov," povedal Gröhling.

"Ideme takým rýchlym tempom, že neuvažujeme o tom, čo sa nepodarilo," reagoval na otázku, či sa niečo za obdobie viac ako troch mesiacov nepodarilo. Podľa neho je to skôr o tom, čo všetko sa pripravilo. Poukázal na legislatívny plán. "Chceli by sme ambiciózne vyriešiť v prvom kvartáli budúceho kalendárneho roku väčšinu problémov, ktoré nás ťažili. Budú to praktické úpravy, ktoré pomôžu učiteľom, riaditeľom a následne aj žiakom, čo sa týka obsahu vzdelávania," uzavrel šéf rezortu školstva.

Školskí odborári aj SKU hodnotia prvých 100 dní ministra školstva pozitívne

Bratislava 25. júna (TASR) – Predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek aj Vladimír Crmoman zo Slovenskej komory učiteľov (SKU) hodnotia prvých 100 dní Branislava Gröhlinga vo funkcii šéfa rezortu školstva pozitívne. Naopak, analytičke z centra pre ekonomické a sociálne analýzy MESA 10 Renáte Hall chýbalo, že minister školstva o oblasti vedy a vysokých škôl hovoril zatiaľ pomerne málo.
      
"Vznikol nápad odobrať peniaze z operačného programu Výskum a inovácie a presunúť ich na riešenie dôsledkov koronakrízy. Toto považujem za mimoriadne nešťastný nápad," uviedla pre TASR Hall s tým, že dúfa, že sa tak nestane. Ako tvrdí, veda je dlhodobo podfinancovaná a to, že sa prostriedky z tohto programu nečerpali, nie je chybou vedcov, ale ministerstva za predošlého vedenia.
      
Ministerstvo školstva v týchto dňoch pripravuje nový zákon o vysokých školách, v ktorom chce zohľadniť aj otázku riešenia plagiátorstva. Zákon má byť súčasťou aktivít rezortu, ktorých cieľom je zlepšenie kvality vysokého školstva na Slovensku.
      
Hall tvrdí, že s témou eurofondov a nového koronavírusu by mali súvisieť aj najbližšie kroky. Podotkla, že bude potrebné zmapovať si, aké dôsledky má koronakríza napríklad na rozpočty vysokých škôl či na organizáciu štúdia. "Po zmapovaní toho, čo sa za posledné mesiace udialo, bude treba prijať opatrenia na korekciu týchto dôsledkov," poznamenala Hall.
      
Ondek pre TASR poznamenal, že blížiacich sa 100 dní vlády ministra školstva hodnotí pozitívne. Podotkol, že minister musel riešiť od začiatku svojho nástupu najmä problémy na školách, ktoré súviseli s koronakrízou. Za nešťastné považuje vyhlásenie ministra, že plánuje rušiť deviaty ročník základných škôl.
      
SKU vníma nové smerovanie ministerstva školstva pozitívne a verí, že je to začiatok zmeny. "Sme si vedomí toho, že čas nového koronavírusu zablokoval mnohé potrebné zmeny, ale zároveň niektoré otvoril, pomenoval a priniesol rýchlejšie. Ministerstvo od nástupu prevažne hasí problémy vzniknuté v dôsledku pandémie. Veľa vecí sa podarilo vyriešiť v rámci možností," zhodnotil pre TASR Crmoman. Ako poznamenal, doteraz nikdy nemali učitelia a riaditelia toľko usmernení a podpory zo strany ministerstva a Štátneho pedagogického ústavu ako počas koronakrízy. SKU oceňuje snahu ministra školstva zabezpečiť finančné prostriedky na udržanie pracovných miest v materských školách. "Dlho očakávaným a pozitívnym krokom ministra je začiatok procesu otvorenia trhu s učebnicami, v komunikácii so školami a vydavateľmi však aj v tomto procese čaká ministerstvo ešte veľa práce," povedal Crmoman.
      
Za mimoriadne dôležitú do ďalších dní označil Crmoman realizáciu zmeny financovania škôl a školských zariadení z originálnych kompetencií na prenesené. "Potrebujeme riešiť demokratizáciu škôl, odmeňovanie zamestnancov rezortu, štandard vybavenosti škôl, odborné tímy či podmienky vychovávateľov," dodal Crmoman.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]