Autor textu: Mária Tarišková
26.06.2020

Bezbariérová škola pre vašich žiakov

Končí sa prvý ročník grantového programu Nadácie VOLKSWAGEN SLOVAKIA a ASOCIÁCIE POMOCI POSTIHNUTÝM – APPA Vzdelaním k integrácii... ...A NOVÝ SA ZAČÍNA.

Foto: APPA

Bratislava 26.06.2020 (Skolske.sk/OTS)

Aj pre deti s telesným znevýhodnením je vzdelanie bránou k úspešnému začleneniu sa do spoločnosti. Integrovať imobilného žiaka vyžaduje nielen úsilie a ochotu od predstaviteľov školy,
ale aj to, aby škola bola na pobyt takéhoto žiaka prispôsobená.

Benefičné školské podujatia ukázali, že myšlienka pomoci dokáže spájať. Plná sála pri vianočnom koncerte v Základnej škole na Prokofievovej ulici v Bratislave

Bezbariérový prístup do budovy už vo väčšine škôl na Slovensku existuje. Niekedy ale stačia obyčajné schody do jedálne či do odbor-ných učební a deti s obmedzenými možnosťami pohybu nemajú šancu sa tam dostať. Cieľom grantového programu Vzdelaním k integrácii, ktorý realizujú Nadácia Volkswagen Slovakia a Asociácia pomoci postihnutým – APPA je pomôcť školám odstrániť bariéry brániace pohybu týchto detí v škole. V školskom roku 2019/2020 boli z deviatich prihlásených škôl vybrané tri - Základná škola na Pugačevovej ulici v Humennom, Základná škola Eugena Rufinyho v Dobšinej a Základná škola na Prokofievovej ulici v Bratislave. Školy získali grant vo výške 8 000 Eur na vybudovanie stoličkového výťahu a ďalších 1 000 Eur na realizáciu opatrení súvisiacich s pobytom znevýhodneného žiaka v školskom zariadení.

Na Základnej škole v Humennom sa spievalo, tancovalo, predávali sa výrobky žiakov a v pokladničke pribúdali peniažky

Jednou z podmienok získania grantu bolo zorganizovať benefičné školské podujatie, ktoré svojim výťažkom symbolicky prispelo k realizácii projektu a ktoré spojilo žiakov školy pri ušľachtilom cieli – pomôcť a lepšie pochopiť problémy, s ktorými sa telesne znevýhodnení žiaci denne stretávajú. Podujatia vo vybraných školách naplno ukázali, že myšlienkou integrácie a pomoci dokázala žiť nielen celá škola, ale aj komunita rodičov a priateľov sústredená okolo nej.

I napriek tomu, že prevádzku škôl ovplyvnila pandemická situácia na Slovensku, podarilo sa nám naplniť zámer grantového programu ešte v tomto školskom roku. Stoličkové výťahy, ako bezbariérové riešenie uľahčujúce pohyb imobilných žiakov, boli inštalované vo všetkých troch podporených školách v Humennom, Dobšinej a Bratislave. V novom školskom roku sa aj za prítomnosti predstaviteľov oboch partnerských organizácií uskutoční ich slávnostná kolaudácia.

Veľmi sa teším, že napriek nepriaznivým okolnostiam sa inštalácia stoličkových výťahov zrealizovala a som presvedčená, že pomôžu žiakom, pre ktorých sú určené, aby ich cesta za vzdelaním bola napriek hendikepu čo najjednoduchšia“, hovorí Ľubomíra Repáňová, projektová manažérka Nadácie Volkswagen Slovakia.

Stoličkový výťah v Základnej škole v Dobšinej je namontovaný a očakáva v novom školskom roku deti, ktorým uľahčí prístup k vzdelaniu
​​​​​​​

Ak aj vaša škola integruje telesne znevýhodnené deti a nemáte jej bezbariérovosť vyriešenú, v školskom roku 2020/2021 sa opäť môžete uchádzať o príspevok na jej realizáciu. Informácie k 2. ročníku grantového programu Vzdelaním k integrácii budú zverejnené na stránke appa.sk a nadacia-volkswagen.sk na konci augusta 2020.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]