Autor textu: Šimon Giertl
07.07.2020

 Svetový deň čokolády

 7. júla si pripomíname uvedenie čokolády a výrobky z nej na európsky trh.

Ilustračná snímka, FOTO TASR/DPA

 Svetový deň čokolády sa oslavuje 7. júla od roku 2009 po celom svete. Slovensko sa tiež pridalo k mnohým krajinám, ktoré  slávia túto pochúťku. Čokoládu ale oslavujeme 13. septembra. Oba tieto dni sú zapísane v Slovenskom kalendári.

 7. júla je na celom svete Deň čokolády, ktorý oslavuje príchod čokolády do Európy už v roku 1550. Tento deň je veľmi významný, pretože miliarda ľudí denne konzumuje čokoládu. Je zaujímavé, že čokoláda je jediné jedlé jedlo, ktoré sa topí pri teplote mierne nižšej ako je teplota ľudského tela, a preto sa topí v ústach.

Deň čokolády je určený pre všetkých milovníkov čokolády a oslavuje sa na deň, keď v roku 1550 bola čokoláda uvedená na európsky trh a stala sa tak dostupnou pre ľudí. Čokoláda je jedna z najpopulárnejších sladkostí na svete. Je okamžitým zdrojom energie pre telo i dušu, pomáha odstraňovať napätie, stres a zároveň vyvoláva v človeku príjemné pocity a pokoj.

Horúca čokoláda je jedným z najstarších známych nápojov. Čokoláda (kakao, kakaové bôby) pochádza zo Strednej Ameriky. Získava sa z kakaových rastlín , ktorých plody sú kakaové bôboy, z ktorých sa vyrába čokoláda. Mayovia použili kakaové bôby na prípravu nápoja mletím a varením ovocia vo vode spolu so sójou , vanilkou a chilli. Dnes je príprava iná. Z dôvodu extrémne horkej chuti sa zrná nechajú fermentovať, aby sa vyvinula bohatá chuť, a potom sa sušia, čistia, vyprážajú a potom rozpadnú. Zahrievaním hmoty sa zmení na čokoládový likér, do ktorého sa pridajú sladidlá, emulgátory, arómy a kakaové maslo.

pic
Ilustračná snímka, FOTO TASR - Henrich Mišovič

Festival čokolády bol založený v roku 2017 v Belehrade . Koná sa v jesenných mesiacoch (november alebo december) na námestí Dorćol v Dobračine v obci Stari grad . Už tretí rok organizuje Dorcol Square festival čokolády, na ktorom nájdete vystavovateľov z celého sveta. Existujú tiež čokolády z Ruska , ručne vyrábané z Francúzska a Belgicka. Konajú sa aj semináre, otvorené ochutnávky, s odborníkmi, sprievodcami po chuti čokolády, vína a kávy. Môžete tiež vyskúšať pivo s čokoládou, čokoládovou polievkou a čokoládové kokteili.  Existujú nezvyčajné dezerty vyrobené z organických čokolád, čokoládových cukroviniek , ručne vyrábaných koláčov (muffiny, maslové sušienky). Majstri výroby čokolády nás prekvapujú novými príchuťami s balzamom divého citróna, kalusom, sušeným lesným ovocím a bobuľami (čerešne, ostružiny, lesné jahody atď.). No nie je isté či sa bude festival konať aj tento rok. Ročne sa na neho prídu pozrieť stovky ľudí, no teraz by to nebolo bezpečné.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]