Autor textu: Šimon Giertl
18.07.2020

Kaizen - prastará japonská technika k prekonaniu lenivosti

 Ako prekonať svoju lenivosť?

Kaizen-zmena k lepšiemu

Bratislava 18.07.2020 (Skolske.sk)

 Kaizen (po japonsky zlepšenie) je japonská filozofia zameraná na trvalé zlepšovanie vo všetkých oblastiach života. Pri uplatnení v pracovnej oblasti kaizen trvalo zlepšuje všetky aspekty podnikania, od výroby po vedenie a od riaditeľa po pracovníkov na montážnej linke. Zlepšovaním štandardizovaných procesov za pomoci metódy Kaizen. Kaizen sa najviac implementoval do viacerých japonských podnikov počas obnovovania krajiny po druhej svetovej vojne a neskôr sa rozšíril do podnikov na celom svete.

 Z času na čas si niečo zaumienime. Napríklad, že sa naučím hrať na husle. Zo začiatku som nadšený, už sa vidím ako hrám na koncertoch. Keď sa ale reálne pustím do hrania na husle, zistím, aký náročný celý ten proces je a koľko času mi to vlastne zaberie. Motivácia opadáva a postupne sa celý skvelý nápad rozpadne ako domček z karát. Teraz husle ležia ponorené v prachu. A prečo v prachu končí väčšina našich plánov? Snažíme sa toho dosiahnuť príliš veľa a príliš rýchlo. Keď zistíme, čo všetko to obnáša, začneme byť preťažení a unavení z veľkej zodpovednosti, nevieme dostatočne rýchlo zmeniť svoje návyky. Našich plánov a predsavzatí sa vzdáme ešte predtým, ako ich začneme reálne napĺňať.

 Kaizen v praxi:
V Japonskej kultúre existuje praktika Kaizen. Je to „1-minutový princíp“ pre sebarozvoj. Srdcom tejto metódy je myšlienka, že človek by sa mal venovať jednej konkrétnej činnosti jednu minútu dňa vždy v rovnaký čas. Očividne, toto by nemal byť problém absolútne pre nikoho, ani pre najväčšieho lenivca. Obetovať 60 sekúnd denne zvládne naozaj každý. Či už pôjde o kliky alebo čítanie knihy v cudzom jazyku, bolo by fajn, keby to človek nepokladal za neprijemnú minútu dňa, ktorú treba prežiť, ale skôr za formu zadosťučinenia, že aj v hektickom životnom rytme si nájde čas na svoj koníček.
​​​​​​​
Na prvý pohľad by sa mohol Kaizen javiť ako veľmi neefektívny, najmä pre ľudí vyrastajúcich v západnej kultúre. My sme presvedčení, že na dosiahnutie cieľa, je potrebné vyvinúť všemožné úsilie a „potiť krv". No priznajme si, moderný človek je zahltený informáciami, je prelietavý, vlastne nevie čo od života chce. Je ťažké plne sa sústrediť iba na jednu vec, vložiť do nej všetko a dosiahnuť vrchol. Väčšinou si to predtým párkrát rozmyslíme, dáme si pauzu alebo si vyberieme úplne iný vrchol na šplhanie. Metóda Kaizen nás učí, že stačí začínať po malých krokoch, že aj malý pokrok je zlepšením. Viem, že  zo mňa minúta hry na husle denne nespraví virtuóza, no po nejakom čase by som mohol zvládnuť aspoň základy. Ku kaizen sa skvelo hodí slovenské porekadlo: „pomaly ďalej zájdeš“.

pic
Masaaki Imai -na prednáške o kaizen
pic
kniha popisujúca metódu kaizen od Masaaki Imai

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]