Autor textu: TASR
18.07.2020

Slovenská komora učiteľov žiada očistu vysokého školstva

Viacerí vládni predstavitelia čelia v poslednom období podozreniam z plagiátorstva pri svojich diplomových prácach.

Ilustračná snímka, FOTO TASR - Dano Veselský

Bratislava 18. júla (TASR) – Slovenská komora učiteľov (SKU) rezolútne odmieta akceptáciu podvodov a lajdáctva, hoci aj ako dôsledok zlého nastavenia vzdelávacieho systému. Odmieta tiež zľahčovanie etických noriem, najmä u tých, ktorí majú tieto hodnoty presadzovať a skvalitňovať. Reaguje tak na situáciu týkajúcu sa diplomových prác niektorých politikov.
      
"Komora učiteľov vyjadruje opätovné poľutovanie nad tým, že pribúda počet politikov s pochybným prístupom k vzdelaniu," uvádza SKU.
      
Komora učiteľov preto žiada očistu celého školského systému od korupcie, mocenských bojov a netransparentnosti, začať podľa nej treba vysokým školstvom. "Korupčné udeľovanie titulov, čoho príkladom sú aj profesori, ktorí v minulosti pôsobili v štruktúrach ministerstva školstva, mocenské boje medzi katedrami, premnožené nekvalitné publikovanie s cieľom získania vyššej akademickej hodnosti, netransparentnosť volieb do akademických senátov a nominovania do funkcií bránia tomu, aby bola nastolená a vnímaná predovšetkým kvalita škôl," upozorňuje SKU. Od ministra školstva Branislava Gröhlinga (SaS) očakáva aj v tejto súvislosti otvorenosť, úprimnosť, pravdivé a plné pripustenie závažnosti chýb.
      
Viacerí vládni predstavitelia čelia v poslednom období podozreniam z plagiátorstva pri svojich diplomových prácach. Vláda má prísť s úpravou zákona, ktorý má riešiť tieto problémy vysokoškolských prác.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]