Autor textu: TASR
21.07.2020

Blaho národa je prvoradé, vyhlásil B.Kollár pri spomienke na Štefánika

Štefánika označil za velikána slovenského národa a jedného z najvýznamnejších mužov slovenských dejín.

Na archívnej snímke predseda parlamentu SR Boris Kollár. FOTO TASR - Martin Baumann

Bratislava/Košariská 21. júla (TASR) - Blaho národa je prvoradé, pretože náš národ je naším zrkadlom a našou budúcnosťou. Vyhlásil to predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) vo svojom príhovore počas osláv 140. výročia narodenia generála Milana Rastislava Štefánika v Košariskách.

Aj predstaviteľom politickej moci pripomenul, že pre národ sa treba obetovať. Odvoláva sa pritom na Štefánikov výrok: "Národu sa nedáva, len žobrákovi, národu sa treba obetovať." Kollár rovnako apeloval na ľudí, aby sa nevzdávali svojho práva meniť veci k lepšiemu.

"Nikdy sa nevzdávajte svojho práva meniť veci k lepšiemu, uchovajte si vôľu, zanietenie a húževnatosť, tak ako to robil aj Milan Rastislav Štefánik. Lebo len spoločným úsilím a vôľou vieme vytvárať krajšie Slovensko, krajšiu domovinu, šťastnejšie rodiny," uviedol Kollár.

Štefánika označil za velikána slovenského národa a jedného z najvýznamnejších mužov slovenských dejín. "Bol usilovný, pracovitý a zapálený pre dobrú vec," uviedol a vyzdvihol Štefánikovu odvahu, zanietenie a bojovnosť. Pripomenul, že prejavil nasadenie aj pri vzniku Československa. Jeho odhodlanie bojovať a nevzdávať sa označil za odkaz pre súčasnosť.

V tejto súvislosti poukázal aj na spoločné prekonávanie následkov celosvetovej pandémie. "Ukázali sme, že sme zodpovedným národom, ktorý vie rešpektovať a chrániť zdravie iných, že nie sme ľahostajní voči osudom našich najbližších, a teda, prejavili sme ľudskosť. A práve tá patrí k základným cnostiam človeka. Milan Rastislav Štefánik tento rozmer ľudskosti napĺňal počas celého svojho života," poznamenal Kollár.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]