Autor textu: TASR
28.07.2020

Do slovenských kín prichádza životopisný film Havel

"Portrét štátnika nečakajte," uviedol režisér Slávek Horák.

Na snímke predstaviteľ postavy Václava Havla a český herec Viktor Dvořák počas novinárskej premiéry životopisného filmu Havel 27. júla 2020 v Bratisla

Bratislava 28. júla (TASR) – Do slovenských kín prichádza životopisný film Havel. Podľa tvorcov prináša snímka príbeh o Václavovi Havlovi ako o jednej z najvýraznejších postáv československej histórie z disidentského obdobia, keď ešte nebol slávnou osobnosťou. Dej filmu sa odohráva medzi rokmi 1968 a 1989, diváci ho môžu vidieť od 30. júla.

"Portrét štátnika nečakajte," uviedol režisér Slávek Horák. Film sa podľa neho sústredí na Havlov búrlivý osobný život, ktorému dominuje boj za pravdu a správnu vec, prenasledovanie, väzenie, ale aj milostné aféry, pochybnosti o sebe samom a humor. V centre všetkého stojí zároveň vzťah s manželkou Olgou.

Dej filmu sa odohráva medzi rokmi 1968 a 1989 a podľa tvorcov zachytáva premenu hlavného hrdinu od ľahkovážneho, úspešného dramatika zo 60. rokov cez bojovníka za ľudské práva v 70. rokoch až po väzňa a potom aj vodcovskú osobnosť Nežnej revolúcie v roku 1989.

​​​​​​​

Scenár k filmu vznikal tri roky, mnohé dramatické momenty vychádzajú zo skutočných udalostí, niektoré sú výsledkom autorskej predstavivosti. "Havel je hraný film, nie učebnica. Ako hovoria všetci veľkí rozprávači, nikdy nenechajte stáť fakty v ceste dobrému príbehu," zdôraznil režisér, ktorý je spoločne s Rudolfom Suchánkom aj autorom scenára.

V titulnej role Václava Havla sa predstavil aktuálny držiteľ ceny Thálie Viktor Dvořák. "Čítal som, pozeral som si záznamy, pýtal som sa ľudí, ktorí Václava Havla zažili. Okrem toho som doma pred natáčaním ráčkoval," uviedol Dvořák. Olgu Havlovú hrá česká herečka Anna Geislerová. "Bola to pre mňa výnimočná úloha, je to iné, keď hráte skutočného človeka, navyše človeka, ktorého si vážite. Olga je žena, ku ktorej cítim obrovskú úctu, a potom tu zrazu stojím v župane s cigaretkou v ruke. Bolo to zvláštne a mala som z toho trochu husiu kožu," skonštatovala.



Výraznou postavou filmu je tiež Havlov kamarát, herec Pavel Landovský, ktorého stvárnil Martin Hofmann. V ďalších úlohách sa predstavia Barbora Seidlová, Jiří Bartoška, Stanislav Majer či slovenský herec Adrian Jastraban. Film Havel natočil režisér Slávek Horák, ktorého predchádzajúca snímka Domáca opatera reprezentovala Českú republiku na Oscaroch.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]