Autor textu: TASR
12.08.2020

B. Gröhling chce, aby sa pred nástupom do škôl podpisovalo čestné prehlásenie rodiča

Šéf rezortu školstva poznamenal, že pozornosť rezort školstva bude venovať aj vysokým školám.

Na snímke minster školstva, vedy výskumu a športu minister SR Branislav Gröhling v stredu 12. augusta 2020 v Bratislave. FOTO TASR - Martin Baumann

Bratislava 12. augusta (TASR) – Minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS) chce, aby sa podpisovalo čestné prehlásenie, kde bude rodič vyhlasovať, že jeho dieťa neprejavuje žiadne príznaky akútneho ochorenia. Je to čestné prehlásenie, ktoré sa využívalo aj v závere školského roka 2019/2020, uviedol to pred rokovaním vlády.

Minister školstva poznamenal, že telefonoval so šéfom rezortu zdravotníctva Marekom Krajčím (OĽANO), odborníkmi aj hlavným hygienikom Jánom Mikasom. "Máme pripravený kompromisný návrh, ktorý máme už aj otestovaný," povedal Gröhling. Krajčí v utorok (11. 8.) uviedol, že pred nástupom do škôl aj predškolských zariadení by mali žiaci a študenti odovzdať čestné prehlásenie o tom, že nie sú infikovaní ochorením COVID-19 a tiež, že neboli v zahraničí 14 dní pred nástupom do školy a že sa nezúčastnili na tábore s medzinárodnou účasťou. V prípade, že sa dieťa ocitlo v zahraničí počas tohto obdobia, malo by zostať v karanténe s rodičmi. Rodič by podľa Krajčího mohol na toto dieťa čerpať ošetrovné. "My budeme dávať protinávrh," poznamenal Gröhling s tým, že bude robiť všetko preto, aby návrh ministra zdravotníctva neprešiel.  

Gröhling uviedol, že 18. augusta budú prezentovať dokument z pohľadu zriaďovateľa aj riaditeľa, aké kroky majú robiť, keď bude v škole identifikovaný prípad nakazenia novým koronavírusom. "Neplánujeme celoplošne zatvárať školy a mestá, plánujeme na určité obdobie pozastaviť vyučovanie v daných triedach, keď tam bude identifikovaný jeden alebo viacej prípadov," priblížil šéf rezortu školstva. Podotkol, že chce, aby sa vyučovanie za prísnych hygienických opatrení začalo 2. septembra. "Nemôžeme si dovoliť na niekoľko mesiacov opäť zatvoriť všetky školy," povedal minister.

"V prípade, že budú rodičia s deťmi v zahraničí v rámci zelených zón, je to korektné. Tak máme nastavené pravidlá v celej krajine. Nemyslím si, že by rodič, ktorý bude v červenej zóne, neurobil všetky opatrenia na to, aby zabezpečil zdravie seba a svojho dieťaťa a následne poslal dieťa do školy," uviedol minister s tým, že toto mu príde nepredstaviteľné.

Šéf rezortu školstva poznamenal, že ministerstvo školstva bude venovať pozornosť aj vysokým školám. "Požiadali sme ministra, aby sme zahraničných študentov, ktorí prídu na vysoké a stredné školy, mohli otestovať na náklady štátu," povedal Gröhling s tým, že ide zhruba o 20.000 študentov. Podotkol, že títo žiaci budú otestovaní, pôjdu do karanténneho zariadenia a následne budú môcť pokračovať v štúdiu.

Premiér: Obsah čestného vyhlásenia pre žiakov bude ešte definovať rezort zdravotníctva

Bratislava 12. augusta (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR má zadefinovať obsah čestného vyhlásenia, ktoré budú rodičia alebo zákonní zástupcovia žiakov podpisovať pri ich nástupe do školy. Po rokovaní vlády o tom informoval predseda vlády SR Igor Matovič (OĽANO).

Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) po rokovaní vlády hovoril, že v čestnom vyhlásení by mali potvrdiť, že neidentifikovali príznaky a nenavštívili krajiny, ktoré boli označené ako červené. Premiér skonštatoval, že presné znenie má zadefinovať rezort zdravotníctva. Šéf rezortu Marek Krajčí (OĽANO) pôvodne navrhoval, aby žiaci predkladali potvrdenie o bezinfekčnosti a o tom, že neboli v zahraničí 14 dní pred nástupom do školy a že sa nezúčastnili na tábore s medzinárodnou účasťou. "Rozhodli sme sa, že nepôjdeme touto cestou, lebo by to bolo trošku v rozpore s tým, ako sme pristupovali k ľuďom počas prvej vlny," povedal premiér. Nechce, aby rodiny, ktoré šli na dovolenku do menej rizikových krajín, mali odrazu dodatočnú povinnosť buď ostať doma alebo si zaplatiť test. Premiér tiež avizoval, že vo štvrtok (13. 8.) sa má stretnúť s Krajčím i ministrom vnútra Romanom Mikulcom (OĽANO), aby si definitívne dohodli kompetencie.

Krajčí podotkol, že jeho návrh bol síce stiahnutý, ale dohodli sa, že čestné vyhlásenie upravia. "Sme na prahu druhej vlny, nie je nám ľahostajné, že začnú nové socializácie, nové kontakty, ktoré môžu prispieť k tomu, aby sa nákaza v našej krajine šírila," povedal minister. Matovič dodal, že sa blíži veľmi nebezpečné obdobie spočívajúce v návrate do škôl a chrípkovom období. Krajčí avizoval, že zvolá konzílium odborníkov, kde by sa mohli zaoberať aj ďalšími opatreniami, ktoré nastavia spoločnosť na začiatok školského roka.

Premiér opakovane kritizoval, že prezidentka Zuzana Čaputová vrátila parlamentu zákon o elektronických komunikáciách, ktorým sa mení aj zákon o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. Legislatíva mala umožniť Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, získavať od operátorov telefónne čísla ľudí, ktorí sa nachádzali v "červených" krajinách. Matovič to považuje za "nadprácu prezidentského úradu". Na otázku, prečo sa poslanci zídu v parlamente až 1. septembra, keď by mohli prelomiť veto prezidentky, premiér reagoval, že chce umožniť každému poslancovi vyjadriť svoj postoj k vráteným zákonom. Viacerí poslanci by podľa neho na schôdzu v auguste nemohli prísť vzhľadom na plánované dovolenky.

Premiér nevylúčil ďalšie zavádzanie opatrení. "Čím bude agresívnejší vírus, a chcel by nás viac ohroziť, tým sa musíme viac brániť. V momente, ak by sme videli, že strácame pôdu pod nohami, musíme znova prijímať opatrenia, aby sme sa bránili," dodal. Zrejme prvé opatrenia, ktoré by sa mohli prijímať, by sa podľa neho týkali "vydobýjania" si dodržiavania opatrení.

Krajčí zároveň informoval, že od 15. augusta by mal byť zverejnený pandemický plán, ktorý schválila pandemická komisia.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]