Autor textu: TASR
26.08.2020

Obce od školského roka očakávajú, že nebude pokračovať legislatívna nestabilita

Predseda ZMOS podotkol, že za posledných 16 rokov došlo v rámci školského zákona i zákona o financovaní regionálneho školstva k množstvu zmien.

Na archívnej snímke prezident Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Branislav Tréger. FOTO TASR - Pavol Zachar

Bratislava 26. augusta (TASR) – Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) očakáva od nového školského roka, že nebude obdobím pokračovania legislatívnej nestability a ekonomickej nezodpovednosti. Tieto dva faktory sa totiž podľa združenia vo výraznej miere podpísali pod súčasný stav regionálneho školstva. V stredu to vyhlásil predseda ZMOS Branislav Tréger.

Združenie očakáva, že spolu so začiatkom nového školského roka rozbehne ministerstvo školstva rokovania vo veci napĺňania Programového vyhlásenia vlády SR na roky 2020 – 2024. To obsahuje ciele ako zjednotiť riadenie, financovanie a správu školstva, optimalizovať sieť škôl a školských zariadení. Taktiež zjednotiť financovanie škôl a školských zariadení pod ministerstvo školstva, zaviesť rovné financovanie každého dieťaťa a žiaka bez rozdielu zriaďovateľa.

"Vstupujeme do nového školského roka s vierou, že nebudeme v takom legislatívnom rámci, ktorý nám bude komplikovať život," povedal Tréger. Podotkol, že za posledných 16 rokov došlo v rámci školského zákona i zákona o financovaní regionálneho školstva k množstvu zmien, čím vznikol legislatívne nejasný priestor. "Zmeny prichádzali počas školského roka a viackrát ročne. V takom prostredí sa robí zle," poznamenal. Financovanie v prípade prevádzkového normatívu sa podľa šéfa ZMOS od roku 2005 nezvýšilo ani o mieru inflácie.



Zo strany ministerstva školstva ZMOS v prvom rade očakáva, aby vznikla špecializovaná štátna správa tak, aby financovanie bolo cez rezort školstva priamo na subjekty. "Druhá vec, aby všetky správne riadiace činnosti vykonávalo len ministerstvo. Aby financovanie na žiaka bolo spravodlivé a jednotné," vymenoval Tréger. Združenie má výhrady voči zavedeniu povinného predprimárneho vzdelávania päťročných detí v materských školách od začiatku roka 2021. ZMOS žiada odloženie účinnosti najmenej o jeden rok. "Hovoríme o nevykonateľnosti tohto zákona a budeme pokračovať v rokovaní. Potrebovali by sme zvýšiť aj prevádzkový normatív a žiadame, aby ministerstvo optimalizovalo sieť školských zariadení a škôl," spresnil Tréger.

Aj nový školský rok sa bude musieť prispôsobiť pandémii nového koronavírusu. Organizácia školského roka bude aj preto podľa ZMOS náročná. Združenie očakáva veľký nápor najmä na prevádzkových pracovníkov, a to pre zvýšené nároky na dezinfekciu. Vyťaženejší budú aj pedagogickí pracovníci. Zabezpečenie dezinfekcie a ochranných rúšok sa podľa predsedu ZMOS zrejme vyrieši, problém skôr vidí vo výdaji stravy, kde sa po skupine stravníkov musí vykonať dezinfekcia. "Možno prídu problémy, keď sa nebude dať časovo stihnúť či zladiť vyučovací proces s týmito vecami. Bude to však prípad po prípade. Veľký rozdiel bude medzi školami so stovkami žiakov a školami, ktoré majú oveľa menší počet žiakov," upozornil šéf ZMOS.



Problém môže byť podľa neho aj s karanténnymi miestnosťami na školách, keďže v nich okrem žiaka bude musieť byť aj pedagogický pracovník. Ako tvrdí, bude to osobný náklad na tohto pracovníka, lebo bude v danej škole kdesi chýbať a bude ho musieť niekto zaplatiť. Ťažkosti môžu podľa neho nastať aj s administratívnymi či organizačnými vecami. Manuál opatrení pre školy je podľa ZMOS vo forme odporúčania. Žiada preto, aby opatrenia, ktoré majú obmedzujúci charakter, boli vydané záväzným rozhodnutím.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]