Autor textu: TASR
27.08.2020

S témou Deň po sa v Žiline začína 13. ročník festivalu Fest Anča

Fest Anča je jediný slovenský multimediálny festival zameraný na animovaný film primárne pre dospelého diváka.

Ilustračná snímka, FOTO TASR - Dano Veselský

Žilina 27. augusta (TASR) - Postapokalyptický - aj tak nazvali organizátori 13. ročník medzinárodného festivalu animácie Fest Anča. Podujatie s témou Deň po a s cieľom prezentovať súčasné progresívne animované filmy spolu s tým najlepším z histórie žánru sa vo štvrtok začína v Žiline. "Aj napriek komplikovanej situácii v hlavnom meste veríme, že sa nám podarí zorganizovať príjemný, zábavný, a hlavne bezpečný ročník pre všetkých festivalových účastníkov a hostí. Situácia v Žilinskom kraji je v súčasnosti pod kontrolou a na festivale dodržiavame prísne hygienické opatrenia," uviedla riaditeľka festivalu Ivana Sujová.

Organizačný tím tento rok znížil kapacitu sál na polovicu, zaradil do programu viacero repríz, aby všetci návštevníci mali príležitosť pozrieť si premietania, ktoré ich zaujímajú. Dodržiava sa dezinfekčný režim a povinnosť nosenia rúšok. Organizátori nabádajú ľudí, aby necestovali na festival z rizikových oblastí. Festival sa tento rok koná bez prítomnosti zahraničných hostí.

Fest Anča zameraný primárne na krátkometrážnu tvorbu potrvá do 30. augusta. Ponúka aj sekciu celovečerných animákov, medzi nimi tiež český film Něco z Alenky (1988) Jana Švankmajera. Hraný film využívajúci Švankmajerove bábkové a trikové techniky vznikol na motívy Alice v krajine zázrakov Lewisa Carrolla. Režisér si predlohu vybral preto, lebo s dovtedajšími filmovými spracovaniami sa necítil spokojný. Švankmajerov dlhometrážny debut získal na festivale vo francúzskom meste Annecy v roku 1989 prvú cenu v celovečernej kategórii.

Žilinský festival má v programe aj tradičný tematický fokus krátkych animovaných filmov, ktorý sa zameria na tému Deň po z pohľadu globálnych a osobných apokalýps, strát a nových začiatkov cez humor, optimizmus a nadhľad. Súčasťou programu sú tiež prehliadka súťažných a nesúťažných animovaných filmov, prednášky, koncerty, workshopy a výstavy. Jednou z nich je Domased – projekt českých a slovenských ilustrátorov a animátorov, ktorý vznikol v apríli ako reakcia na kolektívne nútené "domasedenie".

Festival je určený nielen nadšencom animácie, ale aj profesionálom z filmového priemyslu. Aj tento rok prináša špeciálnu industry sekciu, ktorá ponúkne animátorom, producentom, študentom a pedagógom workshopy, prednášky a diskusnú platformu. Industry program sa uskutoční v piatok a sobotu (28. a 29. 8.) v Rosenfeldovom paláci. Jeho súčasťou bude tiež prezentácia Európskej iniciatívy v oblasti podpory animovanej tvorby (A.L.I.C.E.). Projekt spája šesť európskych regiónov: Valónsko, Nord-Pas-de-Calais, Rzeszów, Pugliu, Katalánsko a Slovenskú republiku (prostredníctvom Ministerstva kultúry SR) a snaží sa vytvoriť lepšie podmienky pre rozvoj animovaného priemyslu a medziregionálnej spolupráce.

Fest Anča je jediný slovenský multimediálny festival zameraný na animovaný film primárne pre dospelého diváka. Každoročne sa koná v kultúrnom centre Stanica Žilina-Záriečie a v žilinskej Novej synagóge.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]