Autor textu: TASR
30.08.2020

Záhorská galéria sprístupnila po rekonštrukcii prvú výstavu

Koncepcia je postavená na tímovej spolupráci dvoch teoretikov výtvarného umenia Beaty Jablonskej a Jána Kraloviča.

Ilustračná snímka, FOTO TASR – František Iván

Senica 30. augusta (TASR) – Záhorská galéria Jána Mudrocha v Senici, ktorá bola z dôvodu rekonštrukcie od mája zatvorená, otvorila opäť svoje priestory, keď sprístupnila výstavu autorov Patrika Kovačovského a Jaroslava Kyša pod názvom MY.

Koncepcia je postavená na tímovej spolupráci dvoch teoretikov výtvarného umenia Beaty Jablonskej a Jána Kraloviča, ktorí sú kurátormi výstavy, a dvoch výtvarníkov Patrika Kovačovského a mladšieho kolegu Jaroslava Kyšu.

"Pôvodne bola naplánovaná výstava na 12. marca, ale museli sme ju posunúť pre nový koronavírus. Potom prišla rekonštrukcia a výstava vyšla až na tretí pokus. Aj preto sme ju museli oproti pôvodnej dĺžke dvoch mesiacov skrátiť na šesť týždňov," uviedol riaditeľ Záhorskej galérie Roman Popelár.
Názov autori prebrali z pôvodného románu Jevgenija Zamjatina z roku 1920. "Autori výstavy reagovali na dej tohto románu a na ideu prehnanej racionality, respektíve kam nás takáto racionalita môže doviesť bez zapájania ďalších našich schopností," uviedol k výstave kurátor výstavy Kralovič.
"Išlo o netradičný koncept výstavy. Nechcel som, aby to bolo o tom, že teoretik ide k autorovi a spracováva jeho dielo do textovej podoby. V tomto prípade nastala v podstate úplne obrátená situácia, keď som oslovil teoretikov, ktorí dodali texty a z nich sme vychádzali pri tvorbe výstavy,"
doplnil autor výstavy Kovačovský.

Záhorská galéria v tomto roku pripravuje v zrekonštruovaných priestoroch ešte dve výstavy. "Ak do toho nezasiahne vyššia moc, 20. októbra je naplánovaná vernisáž výstavy absolventov Vysokej školy výtvarných umení a na 6. decembra je plánovaná výstava fotografky Lenky Lukačovičovej," informoval riaditeľ galérie.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]