Autor textu: TASR
31.08.2020

Na hlohovskom zámku vystavujú Miroslav Cipár a Jozef Sušienka

Kurátorka výstavy Eva Trojanová vyzdvihla vybranými prácami Miroslava Cipára tematickú mnohostrannosť motívov v jeho tvorbe.

Na archívnej snímke ilustrácie od Miroslava Cipára. FOTO TASR - Erika Ďurčová

Hlohovec 31. augusta (TASR) – Na spoločnej výstave s názvom sú...ZNENIE sa na zámku v Hlohovci predstavujú maliar a grafik Miroslav Cipár a keramikár Jozef Sušienka. Do 2. októbra si možno pozrieť výber z ich tvorby, informovala o tom prevádzková riaditeľka zámku Ingrid Vidová.
      
Kurátorka výstavy Eva Trojanová vyzdvihla vybranými prácami Miroslava Cipára tematickú mnohostrannosť motívov v jeho tvorbe, záujem o figúru v ilustráciách, v kresbových cykloch i v maľbách, čiaru ako základnú stavebnú štruktúru a jeho nezameniteľný rukopis, ktorý má svoje identifikačné znaky. "Ak použijeme slovné spojenie krása v jednoduchosti, to je tvorba Jozefa Sušienku. Má svoje jedinečné miesto na keramickej scéne. Vychádza z poznania, že nekonečná mnohostrannosť umeleckých diel sa rodí z vecí obyčajných. To všetko sa dá nájsť v jeho vázach, ikebanách, tanieroch, fontánach, svietidlách, v monumentálnych prácach, záhradnej plastike i v keramických objektoch," uviedla kurátorka.
      
Sušienka (nar. 1937) žije a tvorí v Hlohovci, patrí medzi prvých slovenských keramikárov, ktorí začali tvoriť bez pomoci hrnčiarskeho kruhu. Pre jeho plastiky sú charakteristické rôzne organické formy a uzavretý tvar gule, často perforovaný alebo šupinatý povrch. Je zakladateľom Kysuckej galérie. Cipár absolvoval štúdium grafiky a monumentálnej maľby na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave u Vincenta Hložníka a Petra Matejku. S výnimkou jedného roka, keď pôsobil v Indii v Children's Book Institute, bol univerzálne zameraným výtvarníkom v slobodnom povolaní. V šesťdesiatych rokoch stál pri zrode a realizácii viacerých kultúrnych projektov, ako je napríklad Bienále ilustrácií, Trienále insitného umenia, bienále Danuvius.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]