Autor textu: TASR
18.09.2020

Nórsky veľvyslanec sa zaujímal o bezpečnosť študentov na UVLF

Na Univerzite veterinárskeho lekárstva a farmácie študuje v spoločnom bakalárskom programe Animal Science 101 študentov z Nórska.

Ilustračná snímka, FOTO TASR/AP

Košice 18. septembra (TASR) – Podmienky pre nórskych študentov na košickej Univerzite veterinárskeho lekárstva a farmácie (UVLF) v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19 boli témou návštevy univerzity, na ktorú v piatok prišiel nórsky veľvyslanec Terje Theodor Nervik. Rektorka UVLF Jana Mojžišová ubezpečila, že škola robí pre bezpečnosť študentov maximum. TASR o tom informovala hovorkyňa univerzity Zuzana Bobriková.

Nórsku ambasádu v súvislosti s pandémiou kontaktuje množstvo študentov a ich rodičov v obave, či môžu do Košíc pricestovať a či budú môcť v prípade potreby aj odcestovať. Sú zvedaví na aktuálnu situáciu na Slovensku a opatrenia, ktoré súvisia s ochranou zdravia.

Vedenie UVLF informovalo diplomata o prijatých opatreniach, prísnych hygienických pravidlách a organizácii nového akademického roka, ktorý sa na univerzite začína v pondelok 21. septembra.

Na UVLF študuje v spoločnom bakalárskom programe Animal Science 101 študentov z Nórska. Z nich 74 absolvuje prvú časť na partnerskej Nord University v nórskom Bodo a 27 druhú časť v Košiciach. Medzi 286 študentmi doktorského programu General Veterinary Medicine v angličtine je 85 študentov z Nórska, z toho šiesti novoprijatí nastupujú do prvého ročníka.

Už v závere minulého letného semestra si nórski študenti mohli vybrať, či štátne skúšky absolvujú prezenčne, alebo dištančne. "Online štátnice boli prenášané aj na webových stránkach univerzity, čo sa osvedčilo a splnili sa tým všetky zákonné náležitosti," vysvetlil prorektor UVLF pre vzdelávanie Martin Tomko. Podobne sa univerzita snažila zachovať aj pri organizovaní promócií. "Snažili sme sa čo najviac dodržať akademické tradície, hoci promócie sa uskutočnili na pôde univerzity. Rodičia nórskych študentov mohli vidieť svoje deti v slávnostnej chvíli prostredníctvom priameho prenosu," priblížila Mojžišová.

V začínajúcom sa akademickom roku bude výučba prebiehať kombinovaným spôsobom – prostredníctvom online prednášok a prezenčných praktických cvičení.

V diskusii nórskych diplomatov s vedením školy sa hovorilo aj o problematike registrácie na cudzineckej polícii a aktuálnej epidemiologickej situácii v Košiciach. Ambasador sa zaujímal aj o tému afrického moru ošípaných či salmonelózy.




Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]