Autor textu: TASR
22.09.2020

Festival Prešov číta rád bude i v online priestore

Okrem programu pre školy majú organizátori naplánované aj verejné besedy určené pre dospelých divákov.

Ilustračná snímka, FOTO TASR – František Iván

Prešov 22. septembra (TASR) – Festival čítania s názvom Prešov číta rád organizuje Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava aj tento rok. Program však bude prispôsobený súčasným hygienickým nariadeniam a vybrané autorské besedy sprostredkujú ľuďom online. Pätnásty ročník podujatia sa uskutoční od stredy (23. 9.) do piatka (25. 9.).

"Vzhľadom na súčasné pravidlá zoskupovania sa osôb a s dôrazom na dodržanie všetkých opatrení sme nakoniec došli k záveru, že festival predsa len budeme organizovať, ale bez účastí zahraničných autorov," uviedla riaditeľka Krajskej knižnice P. O. Hviezdoslava v Prešove Iveta Hurná.

Predstaví sa deväť autorov zo Slovenska. Moderovania literárnej talkshow sa opäť chopí Dado Nagy.

"Priaznivci knižnice sa môžu tešiť na autorov Máriusa Kopcsaya a Daniela Majlinga, básnika Erika Ondrejičku, prozaičky Michaelu Ellu Hajdukovú, Ivanu Ondriovú a Štefániu Opremčákovú. Počas troch festivalových dní spoznajú prekladateľku detských kníh z taliančiny Danielu Lozanovú a tiež autorov pre deti a mládež Valentína Šefčíka a Braňa Jobusa," spresnila Michaela Demková z metodického oddelenia knižnice.

Z dôvodu zaistenia väčšej bezpečnosti sa okrem iného rozhodli, že besedy pre triedy základných a stredných škôl nebudú robiť primárne v priestoroch knižnice, ale pôjdu s autormi k deťom. Okrem programu pre školy majú organizátori naplánované aj verejné besedy určené pre dospelých divákov.

"Rozhodli sme sa využiť sociálne siete a vysielať obsah naživo v reálnom čase," povedala Hurná s tým, že naplánované sú dve verejné besedy s autorkami Michaelou Ellou Hajdukovou a Štefániou Opremčákovou.

"Online budeme vysielať nielen Literárnu talkshow s Dadom Nagyom, ale i niektoré besedy zo škôl. Odporúčame preto sledovať našu stránku a sociálne siete, kde budeme o týchto aktivitách bližšie informovať," doplnila riaditeľka.

Jednou z ďalších zmien je lokalita Literárnej talkshow, ktorá sa po rokoch opäť uskutoční v divadle Alexandra Duchnoviča. V programe sa predstaví i speváčka Katarína Koščová v sprievode klaviristu Daniela Špinera.




Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]