Autor textu: TASR
23.09.2020

Ray Charles, otec soulu, sa narodil pred 90 rokmi

V singlovej hitparáde mal Ray Charles celkovo 33 skladieb a jeho diskografia obsahuje viac ako päťdesiat albumov.

Na arch. sn. z 2. januára 1994 je americký spevák a skladateľ Ray Charles, FOTO TASR/AP

Albany/Bratislava 23. septembra (TASR) - Nazývali ho géniom, otcom soulu či najväčším popovým spevákom. Svojou hudbou plnou vášne a emócii ovplyvnil jazz, swing, rock'n'roll, gospel, rhythm & blues či country. Od narodenia amerického speváka, klaviristu, skladateľa Raya Charlesa, známeho širokým úsmevom, čiernymi okuliarmi a dynamickou hrou na klavír, uplynie v stredu 23. septembra 90 rokov.
      
Ray Charles, rodným menom Ray Charles Robinson, sa narodil 23. septembra 1930 v meste Albany v americkom štáte Georgia. Vyrastal v  chudobnej černošskej štvrti Jellyroll v meste Greenville na Floride. Dospieval na pozadí hospodárskej krízy, segregácie černošského obyvateľstva a v neúplnej rodine. O budúceho geniálneho hudobníka a brata Georgea sa totiž starala iba matka.
      
Od malička trpel zeleným zákalom a v siedmich rokoch prišiel úplne o zrak. Pod stratu zraku sa podpísal aj šok, ktorý zažil po tragickej smrti brata. Počas hry padol jeho brat nešťastnou náhodou do suda na pranie bielizne a Ray ho nedokázal vytiahnuť.
      
Vďaka matke sa naučil rozpoznávať okolie hmatom a sluchom. Stal sa sebestačným a začal navštevovať špeciálnu školu pre slepcov v St. Augustine, kde sa zdokonaľoval v hre na klavíri a saxofóne. S klavírom sa zoznámil už predtým, keď mal približne tri roky. Zvuk nástroja, ktorý sa neskôr stal jeho bytostnou súčasťou, počul v jednej z kaviarní. Jej majiteľ Wiley Pitman si všimol jeho záujem a začal ho učiť hrať na klavíri.
      
V 15-rokoch mu zomrela matka a tak sa mladý nádejný muzikant musel postarať o seba sám. Odcestoval do Jacksonvillu, kde sa živil hraním po baroch. Honorár si údajne nechával vyplatiť len v jednodolárovkách, aby ho neoklamali.
      
Neskôr hrával ako sprievodný klavirista v bluesových skupinách T-Bone Walkera a Big Joe Turnera. Na jeseň v roku 1946 ako člen súboru saxofonistu Tiniho Yorka odišiel do Orlanda. Po šnúre koncerotv sa do Jacksonvillu s Yorkom nevrátil. Hrával v jazzovej kapele Charlieho Brantleyho či v country formácii The Florida Playboys, v ktorej bol jediným černochom.
      
V roku 1948 sa presťahoval do Seattlu, kde založil skupinu The Maxim Trio a začal používať umelecké meno Ray Charles. Začiatkom 50. rokov minulého storočia nahral svoje prvé hity v spoločnosti Atlantic Records. V marci 1954 sa jeho skladba "It Should Have Been Me" v rebríčku R&B vyšplhala na 7. miesto. Úspech zaznamenal aj hitom "Mess Around". Prvý sólový album s názvom Ray Charles vydal v júli 1957.
      
Do dejín populárnej hudby sa zapísal skladbou "I Got A Woman". V dnes už legendárnom hite spojil ako prvý blues s gospelom. Zrodil sa tak nový hudobný štýl soul, ktorého otcom sa stal práve Ray Charles.
      
Na špicu americkej hitparády sa dostal v roku 1960 s piesňou "Georgia On My Mind". V apríli 1961 získal štyri ceny Grammy za album The Genius of Ray Charles. Hitom sa stala ja skladba "I Can't Stop Loving You", za ktorú tiež dostal Grammy. Medzi Charlesove úspešné piesne patrí napríklad aj R&B skladba Hit the Road Jack.
      
S úspechom prišli aj problémy s drogami a neviazaný životný štýl, dôsledky, ktorého musela znášať jeho manželka. V polovici 60. rokov ho zatkli na letisku v Bostone, lebo pri kontrole u neho našli heroín. Po týchto nepríjemnostiach sa rozhodol podrobiť liečeniu. Napriek náročnej liečbe spojenej s ťažkými abstinenčnými príznakmi, sa mu sa podarilo zbaviť závislosti na heroíne. Začal sa tiež viac zaujímať o ľudské práva a problematiku rasovej diskriminácie, ktorá sa prejavovala aj na jeho koncertoch.
      
V singlovej hitparáde mal Ray Charles celkovo 33 skladieb a jeho diskografia obsahuje viac ako päťdesiat albumov. V roku 1981 sa na Hollywoodskom chodníku slávy objavila aj jeho hviezda. Do Bluesovej siene slávy (Blues Hall of Fame) ho uviedli v roku 1982. Členom Rokenrolovej siene slávy (Rock and Roll Hall of Fame) sa stal v roku 1986.
      
V roku 2004 Raya Charlesa uviedli do Jazzovej siene slávy (Jazz Hall of Fame) a Národnej siene slávy športovcov a umelcov čiernej pleti (National Black Sports & Entertainment Hall of Fame). V tom istom roku ho hudobný magazín Rolling Stone zaradil na 10. miesto v rebríčku 100 najväčších umelcov všetkých čias. V novembri 2008 ho tento hudobný magazín zaradil na druhú priečku rebríčka 100 najväčších spevákov všetkých čias.
      
Fenomenálny hudobník Ray Charles zomrel 10. júna 2004 vo veku 73 rokov v Beverly Hills.
      
Režisér Taylor Hackford nakrútil o jeho speváckej dráhe životopisný film s názvom Ray (2004). Herec Jamie Foxx získal za stvárnenie hudobníka Oscara.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]