Autor textu: Monika Šupatíková
01.10.2020

V Bzinciach pod Javorinou majú novú publikáciu o svojich muzikantoch a spevákoch

Autorkou knižnej novinky Bzinskí speváci a muzikanti je Oľga Pagáčová 

Foto: Oľga Pagáčová a Spevácky zbor Klenotnica

Bratislava 01.10.2020 (Skolske.sk)

V Bzinciach pod Javorinou v auguste vyprevadili medzi čitateľov publikáciu Bzinskí speváci a muzikanti. Autorkou publikácie je bývalá pedagogička Oľga Pagáčová. Priaznivci dobrej knihy, hudby, spevu a ľudových tradícií si okrem novej publikácie mohli pozrieť aj husličky Jána Ištoka či vyšívanú košeľu Jána Poláka. Príbehy, spomienky i fotografie Autorka Oľga Pagáčová vo svojej novej publikácii Bzinskí speváci a muzikanti píše o známych hudobníkoch a spevákoch minulého storočia i zo súčasnosti. Na 172 stranách sa venuje nielen jednotlivým bzinským, hrušovským a kopanickým spevákom, muzikantom, kapelám i súborom, ale aj ľudovej piesni, zvykom a tradíciám. 

pic
Foto: Oľga Pagáčová je autorkou publikácie Bzinskí speváci a muzikanti

V knihe publikuje 110 dobových i súčasných fotografií. Spestrením sú aj ilustrácie či ľudové piesne, aj s notovým záznamom. Pripravovala a písala ju takmer tri roky. "Chodila som po rôznych ľuďoch a zháňala informácie, počúvala ich rozprávania, príbehy, spomienky. Najviac zo všetkého mi dal zabrať Janko Ištok. Samozrejme, že všetko som chcela úplne presne," skonštatovala autorka Oľga Pagáčová. Podľa jej slov sa kniha nepísala ľahko. "Napísala som kapitolu. V noci som nespala, lebo som nad ňou premýšľala. Ráno bola kapitola, ktorá bola uložená už v počítači, v mojej hlave úplne iná, pretože by som tam bola zabudla napísať nejakú cennú vec," pokračovala.

Publikácia plná hudobných a speváckych osobnostíJednotlivé kapitoly autorka nepísala chronologicky, tak, ako v publikácii za sebou nasledujú. "Písať som začala od toho, koho som najlepšie poznala. Nie však od môjho tata Jána Poláka, ale od Pavla Peráčka. V mojich očiach bol veľmi veselý a poznala som ho veľmi dobre z rôznych hraní," uviedla Pagáčová.

pic
Foto: Starosta Bziniec pod Javorinou Dušan Málik, Oľga Pagáčová, Anna Bieniková počas prezentácie knihy

V závere publikácie sa venuje ženskému speváckemu zboru Klenotnica, ktorý v súčasnosti svojou činnosťou šíri ľudové zvyky a tradície. V publikácii uvádza, že ešte vždy môžeme objaviť niečo, z čoho máme radosť. Zabudnutú pieseň, staré hudobné nástroje, časti krojov, niečo, čo treba zachovať pre budúce generácie. Do zabudnutia by nemali upadnúť ani ľudia, šíritelia kultúry. "Veľmi ma teší myšlienka, že v publikácii budú zdokumentované osobnosti v oblasti hudby a spevu zo Bziniec pod Javorinou, Hrušového a kopaníc, čo má len máloktorá obec na okolí," povedala Oľga Pagáčová.

Autorka písala pre radosť v úvode pestrofarebnej publikácie prostredníctvom faktografických údajov predstavuje Bzince pod Javorinou, Hrušové a kopanice. Na ďalších stranách píše o Bzinčanoch s pohľadu hudby a ľudových tradícií, o ich živote, bežných starostiach i radosti. Predstavuje jednotlivých muzikantov a spevákov - Gajdoša Filúza, Bzinský orchestrion, dychové hudby v jednotlivých obdobiach a ich kapelníkov, Jána Ištoka s kapelou, Pavla Kedra, Jána Poláka, Miloša Prokeša, Pavla Peráčka, Miroslava Kopca, Ivana Kabijeva, Petra Jarábka, spevácky zbor Dolinku či ženský spevácky zbor Klenotnicu a ďalších. 29 pútavo napísaných kapitol je popretkávaných zážitkami, spomienkami i príbehmi zo života obyčajných ľudí.

pic
Foto: Z prezentácie knihy Bzinskí speváci a muzikanti 

​​​​​​​"Mottom mojej knihy sa stalo vyznanie: Ak máš z niečoho radosť, musíš o tom napísať, bez ohľadu čo na to povedia ľudia. Keď som začala písať som si povedala, že akú radosť budú prežívať všetci, ktorí si v tejto knižke nájdu svojich príbuzných s ich veselými príhodami. A o to mi išlo. Potešiť ľudí," vyznala sa Oľga Pagáčová.

pic
Foto: Husličky Jána Ištoka
pic
Foto: Košeľa Jána Poláka
pic
Foto: Spevácky zbor Klenotnica 

Text a foto: Monika Šupatíková

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]