Autor textu: TASR
06.10.2020

Minister školstva predstavil rektorom plány v oblasti vysokého školstva

Podľa Gröhlinga cieľom je viesť VŠ k lepšej výskumnej a vývojovej činnosti a zlepšiť prípravu na prax študentov.

Na archívnej snímke minister školstva Branislav Gröhling (SaS). FOTO TASR - Pavel Neubauer

Banská Bystrica 6. októbra (TASR) – Plány v oblasti vysokého školstva (VŠ), aktuálnu výučbu na nich a ich nový spôsob financovania, ktorého cieľom má byť podpora kvality VŠ, predstavil rektorom škôl v utorok v Banskej Bystrici minister školstva vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling na 94. zasadnutí Slovenskej rektorskej konferencie. Otvoril aj tému lepšej uplatniteľnosti absolventov na trhu práce. TASR o tom po zasadnutí informoval rezort školstva.
      
"Rektorov som informoval o novej metodike ich financovania, na ktorej pracujeme. Kladieme väčší dôraz na vedecké a výskumné výstupy školy. VŠ chceme viesť k tomu, aby sa spájali a vytvárali tak veľké a silné subjekty, ktoré budeme vedieť následne aj náležite podporovať," zdôraznil Gröhling.
      
Podľa neho cieľom novej metodiky je viesť VŠ okrem iného k lepšej výskumnej a vývojovej činnosti a zlepšiť prípravu na prax študentov po absolvovaní štúdia. Výraznejším spôsobom sa tak má podporiť kvalitný výskum, vývoj a vysokoškolské programy, ktorých absolventi sa uplatnia na trhu práce. Nová metodika financovania slúži aj ako motivácia pre školy orientovať sa na výskumnú a vývojovú činnosť, či na prípravu študentov pre prax.
      
Ako tvrdí minister, výhodou spojených subjektov bude koncentrácia kvalitných odborníkov, výskumníkov a pedagógov na jednom mieste, čo následne vedie k zvýšeniu medzinárodnej konkurencieschopnosti a atraktivity vysokej školy.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]